Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невробиолозите се научиха да лекуват множествена склероза

28 април 2016, 07:45 часа

Невробиолози от университета на Калгари са открили вещество, което може да помогне на болните с множествена склероза да се справят със заболяването.

Това е N-ацетилглюкозамин (флуорозамин), който още не е одобрен за използване от хора, но демонстрира ефективност при експерименти с мишки. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Множествената склероза е хронично заболяване, предизвикано от атаката на имунната система върху здравите клетки на самия организъм. В резултат настъпва разрушаване на електроизолиращите миелинови обвивки, които обвиват нервните влакна на централната нервна система. Образуват се множествени огнища на автоимунно възпаление, където нормалната нервна тъкан се заменя със съединителна.

Миелиновата обвивка се образува от глиални клетки, към които се отнасят олигодендроцитите. Определени вещества, например хондроитин сулфат протеингликани, играят ролята на молекулярни сигнали, регулиращи регенерацията на миелина на увредените участъци на нервните влакна. Те допринасят за потискането на развитието и функцията на олигодендроцитите.

Учените са изпитали 245 препарата, за да открият тези съединения, които ще позволят на олигодендроцитите да растат и работят в присъствието на протеингликани. Изследователите са открили, че N-ацетилглюкозамин в клетките на мишките намалява синтеза на протеингликани и възстановява функциите на глиалните клетки.

Учените са демонстрирали, че въвеждането на препарата допринася за регенерацията на миелиновите обвивки и намаляването на парезата на крайниците на гризачите, страдащи от множествена склероза.

В експериментите невробиолозите са използвали две групи животни по седем-осем гризача във всяка. Учените подчертават, че това са предварителни изследвания и са необходими бъдещи клинични изпитания на препарата, за да се потвърди безопасността и ефективността на потенциалния метод за лечение, преди действието му да се провери върху хора, допълва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес