Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитки през лятото, които утоляват най-добре жаждата

23 юли 2021, 08:15 часа

Летните жеги са в разгара си, а утоляването на жаждата и доброто хидратиране на организма – задължителни, за да не се стигне до обезводняване или други последици за здравето и самочувствието, които са неприятни и опасни. Много хора употребяват бира, газирани безалкохолни напитки или коктейли за разхлаждане. Те са възможно най-лошият избор в горещото време. Създават лъжливо усещане за хлад и утоляване на жаждата, докато реално влошават ситуацията и подпомагат обезводняването. Това се отнася особено много за напитките, съдържащи алкохол, които са вредни за здравето, консумирани в горещите летни дни.

Кои са напитките, на които да се доверите?

1. На първо място това е чистата, прясна вода. Тя хидратира най-добре организма. Не съдържа захар, калории, вредни вещества. Добре е да не е ледено студена и да е пречистена, ако е чешмяна. Минералната вода е чудесно средство за борба с жегите. Само не забравяйте, че бутилките са за еднократна употреба, нередно и нездравословно е да се оставят на пряка слънчева светлина в горещите дни (примерно в спряна кола) и да се пълнят повторно след изпразване, за да не навредите на организма си със съдържащите се в пластмасата вещества.

2. Лимони. Направете си домашна лимонада от тях. Свежестта им е разхлаждаща, съдържащият се в тях витамин С – изключително полезен за здравето. Изцеждате сочните цитруси, добавяте лед и вода и сте готови за несравнимо освежаване. Може да добавите мента за аромат, но се въздържайте от захар или подсладители. Сладките напитки със захар не утоляват добре жаждата, прекомерно калорични са, а много от подсладителите съдържат аспартам или други вредни за здравето съставки. Чистият и натурален вкус е по-полезен, по-здравословен и по-утоляващ жаждата.

3. Сок от домати. Горещото време усилва потенето, а заедно с потта губите минерали и сол. Сокът от домати, когато е подсолен, е чудесно средство за възстановяване на солите в тялото. Той съдържа и ценни за здравето минерали и витамини, ябълчена и лимонена киселина и е отлично средство за предпазване от обезводняване. Носи и други ползи – подкрепа за сърдечно-съдовата система.

4. Прясно изцедени сокове. Фрешът от цитруси, когато е прясно изцеден и е без добавена захар, също е идеална напитка за топлото време. Пресните сокове не само утоляват жаждата, но и доставят на тялото свежест, енергия, ценни витамини, полезни са за цялостното благосъстояние на организма.

Към кои напитки да не посягате в горещ летен ден?

Откажете се от коктейлите, съдържащи алкохол, както и от твърдия алкохол в горещите летни дни. Позволявайте си тези напитки само вечер в хладна обстановка и в умерени количества, за да не навредите сериозно на здравето си.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес