Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляването на теглото с 10-15% дава възможност да се избавите от диабет тип 2

16 юли 2024, 15:39 часа

Диабет тип 2 е хронично заболяване, при което тялото не използва правилно инсулина – хормона, който регулира нивата на кръвната захар. Това води до високи нива на глюкоза в кръвта, което с времето може да причини сериозни здравословни проблеми. Диабет тип 2 е най-често срещаната форма на диабет и обикновено се развива при възрастни, въпреки че напоследък зачестява и сред младите хора.

Основните причини за диабет тип 2 включват генетични фактори, нездравословен начин на живот, наднормено тегло и липса на физическа активност. Симптомите могат да бъдат незабележими в началото, но често включват повишена жажда, често уриниране, умора, замъглено зрение и бавно зарастващи рани.

5 мита за ориза, които всеки диабетик трябва да знае

Лечението на диабет тип 2 обикновено включва промени в начина на живот, като здравословно хранене, редовна физическа активност и поддържане на нормално тегло. В някои случаи се налага прием на лекарства или инсулин. Редовният контрол на кръвната захар е ключов за предотвратяване на усложнения като сърдечно-съдови заболявания, увреждане на нервите, бъбречни проблеми и зрителни нарушения.

Резултатите от проучване ясно показват, че малка загуба на тегло може да помогне на диабетиците да излязат в ремисия, дори и на тези с индекс на телесна маса в норма.

По време на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) учени от университета в Нюкасъл съобщиха, че един на всеки десет души с диабет тип 2 във Великобритания е с нормално тегло и лекарите обикновено препоръчват те да не намаляват теглото си. В своя научен доклад експертите оценяват дали намаляването на телесното тегло може да подобри резултатите при тази група пациенти.

В проучването са участвали 12 мъже и жени с диабет тип 2, които не са имали проблеми с теглото - средният ИТМ е бил 24,5. В продължение на няколко седмици доброволците са били на строга диета, като са се хранили с нискокалорични супи и смутита и са приемали не повече от 800 калории дневно.

Топ 20 на най-добрите храни за сваляне на кръвната захар при диабет

След три цикъла на програмата участниците са свалили 10-15% от теглото си, средно по 8,2 кг. Значително са намалели общите телесни мазнини и по-специално тези в черния дроб и панкреаса. Изследователите отбелязват и намаляване на нивата на триглицеридите, един от важните маркери за риска от сърдечносъдови заболявания, до контролни нива.

Освен това при 8 от 12-те участници (67 %) диабетът преминал в ремисия, което означава, че нивата на кръвната захар се нормализирали без прием на лекарства. Авторите на проучването съобщават, че тези резултати съответстват на заключенията от предишни научни статии.

"Въпреки че това са предварителни данни, те показват много ясно, че диабетът не се причинява от затлъстяване, а от това, че сте прекалено тежки за собственото си тяло. Той се причинява от твърде много мазнини в черния дроб и панкреаса, независимо от индекса на телесната маса", казва професор Рой Тейлър, водещ автор на изследването.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес