Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лековитите подправки и билки и какво точно лекуват

21 февруари 2022, 07:40 часа

Има хора, които предпочитат да се лекуват с натурални средства като билките например. В последните години все повече хора прибягват до алтернативната медицина, което е чудесно, защото билките имат уникални свойства стига да ги прилагате правилно и за правилното нещо. Научно доказано е, че билките повишават имунната защита на организма и имат широк спектър от приложения.
Ето кои са лечебните билки и подправки и кои части на тялото лекуват.

Чесън

Чесънът има антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства. Помага при лечението и превенцията на грип и настинка. Другото му полезно действие върху организма е, че понижава кръвното налягане и намалява сърдечно съдовия риск. Според учените, чесъна предпазва от болести като деменция и болестта на Алцхаймер.

Розмарин

Розмарина се грижи за добрата памет и концентрация. Той подобрява настроението и забавя стареенето на мозъка.

Люти чушки

Пикантните съставки на чушките забавят стареенето. Имат успокояващ ефект при стомашни киселини. Действат безотказно и за отслабване. Винаги, когато хапвате люти чушки премахвайте семките, за да не дразнят повече стомаха и не ги консумирайте ежедневно.

Джинджифил

Джинджифила подобрява храносмилането и намалява образуването на газове. Повлиява възпаленията, както и симптомите на настинка. Изключително полезен е при неприятното гадене при бременните. Може да се употребява ежедневно без проблем.

Магданоз

Магданоза е много полезен за здравината на костите, поради съдържанието на калий в себе си. Той се препоръчва за превенция и като допълнение на лечение на високо кръвно налягане.

Мента

Инхалациите с мента помагат при проблеми с дишането и отпушват носа при хрема. Чаят от мента оказва положително влияние при главоболието и мигрената. Ако не ви се пие чай от мента може да използвате етерично масло то мента. 

Канела

Канелата има противовъзпалително действие и бори инфекции в тялото, както и бактериалните такива. Намаля риска от заболявания на сърдечно съдовата система и предпазва от рак. Ежедневната консумация не вреди, дори е препоръчителна.

Лайка

Чаят от лайка е незаменим помощник на жените при дискомфорта от месечния им цикъл. Намалява болката и подобрява психическото състояние в този деликатен период от месеца. Лайката също така помага за регулирането на кръвната захар при хората страдащи от диабет.

Лавандула

Лавандулата има широко приложение, защото има противогъбични и антибактериални свойства. Освен това тя помага при безсъние, депресия и тревожност. Маслото от лавандула заздравява рани и ухапвания от насекоми. Лавандулата помага при грип, настинка, вируси и менструални болки. Действа безотказно дори при слънчеви изгаряния. Лавандуловото масло не се маже директно върху раните, а трябва да се смеси с друг крем или мехлем.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес