Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да подпомогнем дълголетието: 12-те признака на стареенето и витаминът, който го забавя

17 септември 2024, 13:27 часа

Въпреки че изглежда, че стареенето може да се случи за една нощ , това всъщност е процес, който протича в продължение на десетилетия на клетъчно ниво.

Самото стареене се дефинира като постепенен спад на физиологичната функция - като това колко добре работят органите - което увеличава уязвимостта към болести, свързани с възрастта заболявания и слабост.

Още: Уникален масаж на скалпа за намаляване на безпокойството и стимулиране на растежа на косата

Витамин D е неразделен играч в здравето на костите. И ниските нива на витамин D са солидно свързани с допринасянето за падания, фрактури, чупливост на костите и проблеми с мобилността. Но витамин D привлича все повече и повече внимание заради ролята си в други процеси на стареене.

Това е така, защото има рецептори за витамин D в цялото тяло, включително червата, мозъка, бъбреците и имунните клетки. Активната форма на витамин D в тялото (калцитриол) действа като хормон, който се свързва с тези рецептори, влияейки върху клетъчните процеси и регулирайки генната експресия.

Витамин D също така действа като антиоксидант, като потенциално защитава клетките от вредните свободни радикали и натрупването на оксидативен стрес (основен двигател на ускореното стареене). Ефектите на витамин D върху процесите на стареене обаче са много по-малко проучени при хората, отколкото ефектът на витамина върху здравето на костите.

Изследователи на скорошен преглед, обобщиха всички налични данни (човешки, животински и клетъчни) за ролята на витамин D и въздействието върху 12-те отличителни белега на стареенето . Ето какво са открили.

Отличителните белези на стареенето и витамин D

Както споменахме, стареенето е сложен процес. Учените използват термина отличителни белези на стареенето, за да обозначат ключови характеристики (или пътища), които оформят стареенето като цяло.

И работата е там, че всички тези процеси са свързани. Така че, ако един път започне да намалява, това може да навреди или да ускори упадъка на друг. Точно както подобряването на един процес може да подобри други.

12-те отличителни белези на стареенето, върху които се фокусира това изследване:

  1. Геномна нестабилност
  2. Изтриване на теломерите
  3. Епигенетични промени
  4. Загуба на протеинов баланс
  5. Дерегулирано усещане за хранителни вещества
  6. Деактивирана макроавтофагия
  7. Клетъчно стареене
  8. Митохондриална дисфункция
  9. Изчерпване на стволови клетки
  10. Хронично възпаление
  11. Дисбиоза
  12. Променена междуклетъчна комуникация

Как да получите (и поддържате) оптимални нива на витамин D през целия си живот

Изследванията непрекъснато показват как витамин D е ключов играч в много физиологични процеси, свързани с воденето на дълъг, здравословен и щастлив живот.

Но повечето хора не успяват да получат достатъчно от този важен витамин. Около 41% от възрастните имат недостатъчни нива на витамин D. И вие искате вашите нива да бъдат на или над 50 ng/mL за оптимално здраве.

Така че е трудно (по принцип невъзможно) да се получи достатъчно витамин D само от храна и слънчева светлина (особено когато се опитвате да повишите вече ниските нива), а процесите на стареене също затрудняват поддържането на нивата на витамин D. Така че е умна идея да добавите висококачествена добавка с витамин D към вашата рутина.

Витамин D е свързан със стареенето отвъд ролята му за поддържане на костите ви здрави (въпреки че тази полза не бива да се пренебрегва). Неговите антиоксидантни свойства също са от съществено значение за подпомагане на борбата със стареенето на клетъчно ниво.

Още: Това е най-сериозният признак за дефицит на витамин D

Въпреки че са необходими повече изследвания, поддържането на оптимални нива на витамин D несъмнено е важна част от насърчаването на дълголетието.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес