Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месо и ориз - учени разкриха защо НЕ трябва да ги ядете заедно

24 април 2023, 17:48 часа

Оризът е една от най-предпочитаните гарнитури към ястията с месо. Но оказва се, че едновременната консумация на тези храни крие куп рискове за здравето.

Защо оризът и месото не трябва да се консумират заедно?

Според диетичната концепция на Г. Шелтън, американски натуропат и хирург и на учения У. Г. Хей, редица храни не трябва да се консумира заедно. Това води до ферментационни процеси в храносмилателния тракт и последваща интоксикация. Тя от своя страна може да предизвика куп сериозни последствия, включително рак. Двамата учени твърдят, че тези ефекти се наблюдават при комбинации от животински протеини (месо) и някои видове нишестени зърнени храни.

Сложете ОРИЗ в ъглите на дома си и вижте какво ще се случи

Това се дължи на факта, че ензимите, произвеждани от човешкия стомашно-чревен тракт, са предназначени за по-селективно, специфично разграждане на хранителните продукти. Приемът на храни в правилна комбинация улеснява и ускорява тяхното смилане, осигурявайки нормалния метаболизъм на хранителните вещества.

При проучване, продължило 6 седмици, са получени почти идентични резултати по отношение на стабилизирането на теглото при пациенти, които са получавали храна според препоръките на Шелтън-Хей и други диети, които отричат ​​принципите на разделното хранене.

Но опитът показа и нещо интересно. Редица зърнени култури, които влязоха в нашата хранителна култура сравнително наскоро - рафинираните зърнени култури, в комбинация с месо и други месни продукти, се усвояват изключително бавно, причинявайки метеоризъм, болка и стомашно-чревни разстройства, както и повишена умора, главоболие и други симптоми, пряко или косвено показващи интоксикация на тялото. 

Лекар: Яжте пърженото месо с този зеленчук, за да намалите вредата от него

В културата на американското стандартно хранене рафинираните зърна заемат сериозно място. По-специалния белият рафиниран ориз. Наред с двусемеделна пшеница с "подобрени" хранителни показатели, той е изключително опасен за консумация в комбинация с месо.

Данните от последните проучвания не противоречат на теорията Шелтън-Хей, въпреки че се вписват в теорията на техните противници. Факт е, че първоначално човешката цивилизация не е използвала рафинирани храни и ензимите, произведени от тялото ни, наистина са били в състояние ефективно да разграждат месото и зърнените храни. Но в случая става въпрос за отглеждани в естествена среда култури, получени от видове диви (или култивирани, но не генетично модифицирани) зърнени култури. Например, такива зърнени храни като зелена елда, добре се усвоява като гарнитура към месото без да причинява смущенията, описани от Шелтън и неговите последователи.

Най-опасните комбинации от гледна точка на традиционните препоръки и принципи на разделното хранене са комбинации от месо и зърнени рафинирани или нишестени храни.

Яде ви се шоколад или месо - ето какво означава това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес