Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мед и канела: 6 невероятни ползи за здравето ни

26 февруари 2020, 13:55 часа

Медът и канелата са два от най-мощните продукти, които често се срещат в различни кулинарни рецепти и за лечебни цели. Те отдавна са свързани с китайската традиционна медицина и Аюрведа.

По отделно медът и канелата имат страхотни качества за  здравето и красотата. Но какво ще стане, ако комбинираме двете? Това прави ли ги по-мощни? Нека научим повече за невероятните ползи от мед и канела. 

Ползи от медa

Медът има дългогодишна репутация, че съдържа лекарствени свойства, които са отлични както за кожата, така и за косата. В древни времена египтяните го използвали като лечебно средство и дори документирали същото. Той съдържа изобилие от минерали и ензими. Поради киселинното си ниво, медът често се използва като антибактериален и има антиоксиданти, които предпазват всички свободни радикали (увреждащи клетките) в тялото. Той е здравословен и естествен заместител на захарта. Медът също има нисък хипогликемичен индекс, който помага да регулирате нивата на кръвната захар.

Ползи от канелата

Канелата е силно ароматна и вкусна подправка, която обикновено се използва за добавяне на отчетлив вкус и аромат в печивата. Тя обаче е много повече от това. Ценна е заради изключителните си лечебни свойства. Канелата е заредена с антиоксиданти, които предпазват организма от увреждащи клетките агенти. Тя помага на организма да се бори с инфекциите и възстановява увреждането на тъканите. Добре е за диабетици и забавя разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Освен това помага за борба с бактериални и гъбични инфекции.

Комбинация от мед и канела: Чудотворен лек

Известен факт е, че медът и канелата предлагат много ползи, когато се консумират поотделно, обаче, важният въпрос е дали заедно правят отлична комбинация? Макробиотичен диетолог и здравен треньор, Шилпа Арора казва: "Суровият мед е чудесен заместител на захарта. Отличен е, ако се комбинира с канела, тъй като се допълват взаимно. Те контролират шипките на захарта, като намаляват триглицеридите (вид мазнини в кръвта) и са добър вариант за диабетици. И медът, и канелата са противовъзпалителни, също се борят с алергии и засилват имунитета ви. Те също са чудесна комбинация за лекуване на запек. "

Ползи от мед и канела, когато се консумират заедно

1. Помагат за заздравяване на рани

Когато се комбинират, двете съставки правят чудесен компонент за заздравяване на рани и различни кожни инфекции. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства в канелата помагат на организма да се бори с инфекции и възпаления. Медът съдържа водороден прекис, който е ефективен за инхибиране на растежа на бактериите, което допълнително ускорява зарастването на рани. Нанесете канелено масло, смесено с мед, върху раните, причинени от инфекции или някакво друго неразположение за най-добри резултати.

2. Помагат на диабетици

Канелата и медът са отлични за понижаване на нивата на кръвната захар. Докато канелата понижава кръвната захар чрез повишаване на чувствителността към инсулин, медът е по-здравословна алтернатива на рафинираната захар. Въпреки това, диабетиците трябва да консумират мед с повишено внимание и то само след консултация с лекаря си, тъй като той не е лишен от калории.

3. Те се борят с различни алергии

Канелата има етерични масла, които помагат за излекуване на различни алергии. Медът е богат на прашец, който може да засили имунната ви система и спомага за изграждането на толерантност срещу тези алергии и естествено да се бори с тях. Когато два от тях се консумират заедно, те са склонни да повишат имунната система на организма.

4. Страхотен лек за запек

Канелата осигурява спазмолитичен ефект и по този начин предотвратява газообразните образувания в стомаха ви. Освен това облекчава храносмилането, като блокира производството на телесни химикали, водещи до възпаление. Медът съдържа ензими, които подпомагат храносмилането и помагат за излекуване на запека. Освен това съдържа калий, който помага да се балансира натрупването на киселина в тялото ви.

5. За по-здрава кожа

И двете съставки са заредени с антибактериални свойства и спомагат за борба с кожни проблеми като мъртви кожни клетки, излишна секреция на масло и акне. Медът от Манука или суровият мед има антимикробни свойства, които го правят чудесно средство за намаляване на пробивите.

6. Пълни са с антиоксиданти

И медът, и канелата са пълни с изобилие от антиоксиданти, които са чудесни за цялостното ви здраве и благополучие. Медът е богат на фенолни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Комбинацията може да бъде много полезна за борба със свободните радикали в организма и предотвратяване на риска от няколко хронични заболявания.

Как да ги консумираме заедно

Шилпа съветва да консумирате вода от мед и канела сутрин, за да почистите и детоксикирате тялото. Суровият мед, нанесен върху кожата ви, може да работи като естествен овлажнител. Човек може просто да добави мед и канела вместо захар към горещата си чаша чай или кафе за заздравяване.

- Ако искате да отслабнете, приемайте по една чаена лъжичка мед и една четвърта чаена лъжичка канела в една чаша вода всеки ден. Пийте това 30 минути преди закуска на празен стомах и през нощта преди сън. Това ще ви помогне да свалите тези няколко излишни килограма.

- Ако загубата на коса е ваша грижа, добавете канела в зехтин и я нанасяйте върху косата два пъти седмично.

- Медът и канелата, когато се комбинират заедно, са чудесни за здраво тяло и кожа

- За да намалите нивото на холестерола, вземете две чаени лъжички мед + три чаени лъжички канела във вода и го пийте през деня.

- Ако искате кожата ви да свети естествено, добавете една чаена лъжичка суров мед и една чаена лъжичка канела в купа и я смесете с паста. Нанесете го върху лицето си с четка или пръсти и го оставете за 20 минути, преди да го изплакнете с хладка вода. Използвайте тази маска за лице веднъж или два пъти седмично за най-добри резултати.

източник: food.ndtv.com

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес