Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лоши навици, които вредят на нашето здраве, а дори не го осъзнаваме

04 юли 2021, 13:41 часа

Има някои неща, които почти всеки от нас прави и могат да имат лоши отражения върху здравето ни. Добре е да ги променим, защото на стари година можем да платим голяма цена за това: 

1) Не се наспиваме достатъчно 

Липсата на достатъчно сън и почивка може да бъде причина за много неприятни последици за нас като нервност, преумора и дори наддаване на килограми. Не е добре да се чувстваме като парцал цял ден, защото не можем да спим. 

2) Не се храним здравословно 

Много е важно да се храним здравословно. Да, знаем, че не всеки има време да готви или да си позволи скъпа храна, но има много начини да спазвате добър режим на хранене без да давате много пари. Прекаляването с пържени храни и нездравословно хранене може да повиши холестерола ни, а това директно води до сърдечни проблеми. 

3) Не си правим профилактични прегледи 

Независимо дали става дума за лекар или зъболекар, масово хората не си правят профилактични изследвания. Отиваме при медицински специалист чак когато ни заболи нещо, а често тогава е прекалено късно. Превенцията може да ни спаси живота, буквално. 

4) Пием много алкохол 

Пиенето на алкохол е нещо, което хората у нас масово правят. И докато при цигарите поне го има ограничението за пушене на затворени места, то с пиенето всеки човек трябва сам да се контролира. Цирозата не е шега работа - внимавайте с пиенето, за да не съжалявате на стари години. 

5) Не спортуваме достатъчно 

Малкото движение в 21-ви век е нещо, което става опасно. Все повече хора страдат от затлъстяване, а липсата на движение и тренировки е очевадна. Нуждаем се от време за разходка, за тренировки и това трябва да се случва редовно, а не да си го обещаваме всяка година за 1-ви януари. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес