Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Здравословните проблеми, до които могат да доведат нощните смени

29 август 2023, 21:00 часа

Някои професии имат нощни смени и колкото и да са неприятни те, хората трябва да работят нощно време. Факт е, че нощните смени са доста по-опасни за здравето – има връзка между работата през нощта и нарушения в здравето на мозъка. На средна и напреднала възраст нощните смени могат да причинят загуба на паметта и когнитивен упадък.

В университета Йорк в Канада е направено проучване за неблагоприятните ефекти от работата нощно време и резултатите са публикувани в сп. PLOS Medicine.

В проучването се разглежда когнитивната функция при хората, които карат нощни смени. Участие са взели над 7 000 доброволци и се забелязва, че нощните смени имат реален ефект върху техния ум - от тези 7000 мъже и жени 21% карат нощни смени на сегашната си работа или са карали често на предишната. При такива случаи отрицателният ефект върху когнитивните способности е значително по-голям в сравнение с тези, които не работят нощно време. Резултатите показват, че нощните смени водят до близо 80% по-високи нива на когнитивни увреждания.

Учени: Нощните смени са по-опасни за мъжете, отколкото за жените

Защо нощните смени водят до когнитивни нарушения ?

Причината е циркадният ритъм – това е естественият биологичен часовник на организма, който отговаря на неговата циклична отмора. Циркадният ритъм определя кога ни се доспива и кога мозъкът работи през дена, както и по време на сън. Когато има нарушения на цикъла може да се стигне до умерени когнитивни проблеми, но според лекарите едно продължително нарушение на установения естествен циркаден ритъм може да доведе до загуба на мозъчни клетки.

Когато се наруши циркадният ритъм, това може да доведе до твърде много или твърде малко излагане на слънце, докато сме будни – по време на нощната смята има недостиг на слънчева светлина и това води до увреждане на функциите на тялото. Когато не се следват нормалните етапи на биологичния часовник, има опасност за организма и може да се появят най-различни заболявания като депресия, главоболие, затлъстяване, диабет и проблеми със сърдечно-съдовата система. Работата нощно време често води и до безсъние.

Плюсове и минуси на нощните смени:

Плюсове:

  • Имате свободно време през деня и може да си свършите някаква работа, да спортувате, да се разходите и т.н., докато времето навън е хубаво и грее слънце.
  • Заплатата е по-висока за работата, която вършите нощно време.
  • Няма строг контрол от страна на шефовете ви, защото те работят само през деня.

Какво да хапвате, ако работите нощем?

Минуси:

  • Възможно е да имате здравословни проблеми, особено с напредване на възрастта.
  • Семейните ви отношения може да се влошат, защото липсвате през нощта и нямате достатъчно енергия да обърнете внимание на семейството си през деня.
  • Заради липсата на сън всъщност може да нямате достатъчно свободно време през деня.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес