Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Забравете за тези 4 хранителни навика и ще започнете да отслабвате

29 юли 2024, 10:05 часа

Руският ендокринолог д-р Максим Кузнецов посочва 4 хранителни навика като основната причина за наднормено тегло и съответно препоръчва отказ от тях за постигане на здравословно и трайно отслабване. Според лекаря, някои от ежедневните навици, които всички ние имаме, увеличават теглото ни. Експертът споделя, че тези навици включват - консумация на силно преработени храни, добавяне на олио на око към храната, консумация на готови сосове и консумация на сладки напитки. 

Навиците, от които трябва да се откажете, за да отслабнете

Сред тях е навикът да се избират силно преработени храни. 

Бързо и трайно отслабване с диетата 30-30-30: Какво трябва да знаете за нея

"Изберете пълнозърнеста каша – тогава ще се наситите с нея за дълго време", казва ендокринологът.

"След това идва модата да се добавя растително масло на око към храната. Не забравяйте, че олиото е високо калорично - дори допълнителна чаена лъжичка от този продукт може да отхвърли всички опити за балансиране на калориите. Създайте си навика да използвате мерителна лъжица при добавяне на олио към храната и не прекалявайте", съветва лекарят.

"Навикът да добавяте сосове на базата на масла и мазнини може, значително да увеличи калоричното съдържание на вашата диета. Откажете се от готовите сосове. Заменете ги с домашно приготвени дресинги", пояснява още д-р Кузнецов.

"Подсладените напитки също са опасни. Една бутилка газирана напитка ще натрупа толкова калории, колкото няколко банана. По-добре заложете на консумацията на чиста вода", казва още лекарят.

Правилното хранене не е диета, а компетентна комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати. И това не е временна мярка, която да ви помогне бързо да загубите излишните килограми. Правилното хранене трябва да се превърне в начин на живот. Ето няколко правила, които ще ви помогнат да отслабнете без вреда за вашето здраве.

Хранете се балансирано. Ежедневната диета трябва да включва протеини, мазнини и въглехидрати. Протеините са предимно месо, извара, яйца. Мазнини – океанска риба, растително масло, ядки. Въглехидрати – зърнен хляб, плодове и зеленчуци. Както можете да видите, тук няма вредни храни, но в същото време можете да постигнете оптимален баланс на диетичните мазнини и да не се чувствате гладни.

Следете калориите си. Първоначално се препоръчва да се броят калориите, така че да има известен дефицит на получена енергия в сравнение с изразходваната. Оптималният дефицит е 15-20%.

Правилното хранене е 80% от успеха. Но 20% от ефективността идва от физическата активност. Не е нужно да прекарвате време във фитнеса, ако това не ви допада. Изберете спорт, който харесвате: джогинг, плуване, танци, колоездене или скандинавско ходене.

Не яжте през нощта. Последното хранене трябва да бъде 2,5-3 часа преди лягане. Но забравете за правилото, че не можете да ядете след 18 часа, ако си легнете в 11 вечерта, тогава е напълно възможно да вечеряте дори в 20 часа без последствия за фигурата ви. Основното е, че вечерята не трябва да бъде твърде тежка. Това може да бъде животински протеин (пиле, постна риба) в комбинация със сурови или задушени зеленчуци.

"Изненадващо, но факт: липсата на сън пряко влияе върху теглото ни, като забавя метаболизма ни. Доказано е, че страдащите от безсъние отслабват много по-дълго от тези, които спят по 7 часа", казва специалистът.

"Пийте повече чиста вода. Тя ускорява метаболизма, премахва отпадъците и токсините и помага да се предотврати глада", препоръчва още ендокринологът.

Бързо отслабване: 4 храни, с които ще надхитрите глада

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес