Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всички ги мислят за полезни, но тези храни пречат на отслабването

30 май 2024, 10:28 часа

В опита си да постигнат бързо отслабване много хора консумират храни, които погрешно считат за диетични. Това споделя д-р Сергей Агапкин. Експертът допълва, че определени храни, консумирани често или редовно, пречат на загубата на тегло, като конкретно засягат нивата на кръвната захар и инсулина, хормоналното производство или чернодробната функция. Д-р Агапкин казва, че тези продукти вкючват нискомаслени млечни продукти, фитнес мюсли и десерти без захар.

Храните, които пречат на отслабването

„Много производители добавят нишесте и захар към диетичните продукти за вкус, което увеличава не само тяхното калорично съдържание, но и гликемичния им товар. Консумацията на такива продукти стимулира процесите на отлагане на мазнини“, предупреждава специалистът.

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Д-р Сергей Агапкин определя нискомаслените кисели млека и други нискомаслени млечни продукти, съдържащи добавена захар, както и разнообразие от мюсли и зърнени храни, които често се представят като здравословна закуска или лека закуска, като псевдоздравословни продукти, които пречат на загубата на тегло. 

Някои производители добавят повече захар към продуктите с ниско съдържание на мазнини, за да прикрият загубата на мазнини и да запазят вкуса. Това прави храните с ниско съдържание на мазнини вредни за хора с диабет и други, които се опитват да контролират кръвната си захар.

Някои полезни витамини, като витамин А и Е, са мастноразтворими и се намират в мазни храни. Премахването на мазнините от храни с ниско съдържание на мазнини може да доведе до загуба на тези витамини.

Някои мастноразтворими витамини, като витамин D, витамин E и витамин K, не могат да бъдат напълно усвоени без малко мазнини в диетата. В допълнение, мазнините също са източник на енергия, помагат за усвояването на определени хранителни вещества и играят важна роля за функцията на мозъка и паметта.

„Например, фитнес мюслито често се пържи в олио и се добавя захар“, отбеляза лекарят.

"В допълнение, десертите, съдържащи фруктоза, са храни, които пречат на загубата на тегло. Често се позиционират като „без захар“ и създават впечатление за „по-леки“ и по-диетични. Но всъщност това са псевдоздравословни варианти за сладкиши, тъй като фруктозата се преработва много по-активно от черния дроб на човека в мазнини", подчерта експертът.

Излишната фруктоза води до:

  • чернодробна дисфункция и мастна хепатоза
  • развитие на инсулинова резистентност
  • повишаване нивата на холестерола и триглицеридите
  • блокиране нивото на лептин (хормонът, отговорен за ситостта)
  • повишаване нивата на кръвната захар и инсулина
  • причиняване на синдром на пропускливи черва
  • общо затлъстяване

20 храни, които помагат за отслабване

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес