Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всеки трябва да яде този летен плод дори диабетиците, здравен съвет за деня 29 август

29 август 2024, 09:03 часа

Сезонът на този вкусен плод е точно сега през август. „Малините са полезни за всички в семейството: жени, мъже и деца. Плодът съдържа много витамини и минерали. Помага при проблеми с храносмилането, подобрява състоянието на кожата, богат е на фибри и има доста нисък гликемичен индекс, което позволява да се включва в диетата на хора, страдащи от диабет", казва руският лекар Елена Крохмалева.

Полезни свойства на малините

Малините са богати на витамини C, B, B2, B6, PP, E. Съдържат в умерени количества желязо, цинк, магнезий, калий и фосфор. Плодовете съдържат също левкоантоцианини, флавоноли, катехини, фенолна и хлорогенова киселини.

Всеки трябва да яде този суперплод - той подобрява зрението, сваля холестерола и захарта

Малините са ефективни за предотвратяване на диабет. Зрънцето съдържа достатъчно количество диетични фибри и полифеноли, които помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и предотвратяват нейните скокове.

Малините съдържат много витамин С. Аскорбиновата киселина в състава им е мощен антиоксидант, който участва в синтеза на колаген , протеин, който може да забави появата на бръчки, да направи кожата гладка и да повиши нейните защитни свойства. 

"Учените са установили, че любителите на малини са по-малко склонни да умрат от сърдечно-съдови заболявания. Плодът предотвратява натрупването на тромбоцити и помага при хипертония. Според проучване хората, които добавят малини към ежедневната си диета, подобряват съдовата еластичност и кръвообращението си", казва специалистът.

Малините предпазват организма от инфекции. Благотворният им ефект се дължи на високото съдържание на витамин С, който стимулира производството на бели кръвни клетки.

"Благодарение на антиоксидантите, малините намаляват щетите, които оксидативният стрес, причинен от свободните радикали, причинява на тялото. По-специално, плодът помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон , а също така помага за избягване на проблеми с паметта, свързани с възрастта. Изследванията показват, че редовното ядене на храни с високо съдържание на флавоноиди (като малини) стимулира мозъчната функция", казва д-р Крохмалева.

Тя допълва, че противовъзпалителните свойства на малините помагат за забавяне на стареенето на ставите и хрущялите. Колагенът в състава им защитава хрущялната тъкан и намалява болките в ставите. Според проучване, приемането на добавки с колаген (като малини) може да намали симптомите на остеоартрит.

"Изследванията показват, че малините могат да бъдат ефективни за предотвратяване на туморни процеси. Учените са давали екстракти от малини на лабораторни животни, диагностицирани с рак на червата. В резултат на това повече от 90% от злокачествените клетки са загинали. Такива тестове обаче все още не са провеждани върху хора", казва още експертът.

Това е най-полезният летен плод за костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес