Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този плод разрежда кръвта и бори холестерола, яжте го 2 пъти седмично

23 септември 2024, 22:47 часа

Доктор Елена Ворончук назова един плод, който разрежда кръвта и бори холестерола. Експертът коментира какви са ползите за здравето от личи. 

Ползи за здравето от личи

„Срещу кръвни съсиреци, холестерол, както и за красота включете в диетата си китайския плод-чудо личи поне 2 пъти седмично", казва лекарят.

Личи е плод на тропическо дърво. Родината му е Китай. Затова този плод се нарича китайска слива, споделя експертът.

Този сезонен плод регулира кръвната захар и холестерола

"Външно плодът има форма на грапаво топче с тухлен цвят. Най-зрелите плодове имат най-наситен цвят. Китайската слива има слаб мирис, едва след отстраняване на кората се усеща флорално-плодов аромат. Сладката каша от личи е идеална за приготвяне на коктейли, сладолед и желе. Може да се добавя към салати. В Китай от този плод се правят сладка, компоти и домашно вино", казва специалистът.

Личи съдържа много минерали, витамин К и никотинова киселина, които помагат за предотвратяване на атеросклероза и кръвни съсиреци, разширяват кръвоносните съдове, разреждат кръвта и нормализират нивата на холестерола. Тези вещества подобряват и състоянието на кожата, косата и ноктите. Растителните фибри стимулират храносмилането и подобряват чревната функция. Пектините в плода покриват стомашната лигавица и намаляват възпалението. Китайските сливи са богати и на витамин С, който е много важен за имунитета. А в азиатските страни личи се смята за афродизиак.

„Въпреки че този плод е полезен за здравето и красотата, не бива да се увличате много по него“, уточнява експертът.

"Тoзи екзотичен плод може да се консумира веднъж или два пъти седмично, приблизително 200-300 гр, ако спазвате умереност, китайската слива ще покаже своите полезни свойства. В някои случаи плодът трябва да бъде изключен от диетата. Това се отнася за хора, страдащи от пептична язва, гастрит и диабет. Неузрелите плодове могат да бъдат опасни", казва специалистът.

Лекарят допълва: „Не трябва да мислите, че китайската слива може да замени лекарствата или редовното правилно хранене. Но този плод може да донесе много ползи. Редовната употреба на личи помага за подобряване на имунитета, подобряване на кръвообращението, защитаване на сърцето и кръвоносните съдове, поддържа централната нервна система, ефективно се бори със затлъстяването, помага в борбата с рака и хроничните заболявания, може да намали нивата на кръвната захар и помага на черния дроб да остане здрав".

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен плод разрежда и пречиства кръвта, здравен съвет за деня, 21 август

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес