Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-полезните есенни храни, предпазват сърцето и белия дроб

01 октомври 2024, 13:33 часа

Въпреки променящото се време и наближаващите студове, есента може да ви зарадва с разнообразие от полезни и вкусни храни, които подготвят тялото за зимата. Диетологът Екатерина Веселова споделя кои от тях са най-полезни за сърцето и белите дробове.

Най-полезните есенни храни за сърцето и белите дробове 

На първо място в класацията са ябълките.

„Известно е, че химичният състав на тези плодове до голяма степен зависи от сорта. Но всеки сорт ябълка има високо съдържание на фенолни съединения. Тези вещества позволяват използването на ябълките като превантивна мярка и защита срещу оксидативен стрес. Между другото, ябълките заемат второ място по антиоксидантна активност след червените боровинки. Сезонните ябълки могат и трябва да се консумират с кората, тъй като тя съдържа повече антиоксиданти от пулпата”, обясняв специалистът.

Това са най-лошите храни за сърцето, изхвърлете ги веднага от диетата си 

Ябълките помагат и за превенция на сърдечно-съдови заболявания. Проучванията са установили, че яденето на ябълки намалява смъртността от коронарна болест на сърцето поради съдържанието на флавоноиди, наречени катехини. В допълнение, ябълките са показали по-голяма ефективност за предотвратяване на атеросклероза от крушите и прасковите.

Освен това ябълките имат положителен ефект върху здравето на дихателната система поради съдържанието на флавоноиди. Те са ефикасно средство за предпазване от рак на белите дробове. Яденето на ябълки поне два пъти седмично подобрява белодробната функция при астма. 

Вторият продукт в класацията е тиквата. Тя е важен източник на каротеноидите β-каротин, лутеин и зеаксантин, които имат антиоксидантна активност.

"Изследванията разкриха и антидиабетния потенциал на фенолните съединения на тиква, които в бъдеще могат да станат основа за лекарства за лечение на диабет. Освен това тиквата има по-добри антидиабетни и антихипертензивни свойства в сравнение с царевицата и боба", казва специалистът.

„Полизахаридите в тиквата, както и съдържанието на витамини А, С и Е в пулпата имат положителен ефект върху имунната система, помагайки да се противопоставят на вирусни заболявания. Това свойство е особено полезно през есента, тъй като през този период се увеличава рискът от заразяване с грип и настинка”, обяснява диетологът.

Шипката затваря челната тройка в класацията. Тя е рекордьор по съдържание на витамин С – 100 г съдържа 722% от дневната нужда. Плодовете са богати и на витамин А (48%), β-каротин (52%), което прави шипката ценен източник на антиоксиданти и ефективно средство за поддържане на функционирането на имунната система и предпазване от настинки.

„Шипките също са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. Те понижават кръвното налягане и нивата на "лошия холестерол", което от своя страна намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания със 17%", казва д-р Веселова.

„Не забравяйте, че сезонните зеленчуци, плодове и горски плодове са само част от диетата. За да е пълноценен вашият режим, спазвайте баланс на мазнини, белтъчини, сложни въглехидрати, както и рационалност и разнообразие в избора на продукти“, заключава експертът.

Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес