Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са 5-те най-добри закуски за сваляне на холестерола

05 юни 2023, 21:08 часа

Диетата играе важна роля за понижаване на нивата на холестерола.

„Ако имате висок холестерол, важно е да избирате храни с ниско съдържание на наситени и трансмазнини. Вместо храни, които повишават нивото на "лошия" холестерол в кръвта, трябва да наблегнете на "разтворимите фибри" и "полиненаситените мазнини", казва диетологът Василиса Пономарева.

Експертът посочва и най-добрите закуски за сваляне на холестерола.

Лекар: Откажете цигарите и вижте какво ще се случи след 3 седмици с холестерола ви

Топ 5 на най-добрите закуски за сваляне на холестерола 

Една от най-добрите закуски е овесената каша, тъй като е „богата на разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола“.

Лекар: Откажете цигарите и вижте какво ще се случи след 3 седмици с холестерола ви

„Опитайте да добавите пресни плодове, ядки или канела за допълнителен вкус. Не забравяйте да ограничите приема си до едно или две яйца на ден. Помислете за използването на яйчен белтък вместо цели яйца", споделя експертът.

"За тези, които искат по-лека алтернатива, гръцкото кисело мляко е добра алтернатива. То е с високо съдържание на протеини и по-малко мазнини от обикновеното кисело мляко", казва още д-р Пономарева.

Лекарят съветва към киселото мляко да се добавят пресни плодове и мед за сладост.

Лекар: Това е фактор №1 за висок холестерол при жените

"Ако искате нещо тестено за закуска, изберете пълнозърнест тост. Той е по-добрият вариант пред белия хляб - има повече фибри и ще ви помогне да се почувствате сити по-дълго“, казва още диетологът.

"Ако обаче имате повече време, филия пълнозърнест хляб с авокадо, бадемово масло или нискомаслено крема сирене няма да ви навреди. Освен това има опция за смути, което е чудесен начин да получите много хранителни вещества в едно хранене“, споделя д-р Пономарева. 

"Яжте на закуска обезмаслено мляко и добавете пресни или замразени плодове, спанак и семена от чиа, за да си набавите фибри и протеини", съветва още експертът.

Лекар разкри как цветът на кожата на краката издава висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес