Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези симптоми на деменция се проявяват при хората под 60 години

24 февруари 2023, 12:15 часа

Деменцията е заболяване, за което все още няма лек. Важно е да се диагностицира възможно по-рано и да се започне лечение.

Фронтотемпорална или фронтотемпорална деменция е най-често срещаната форма на това заболяване сред хората под 60 години.

Руският ендокринолог д-р Зухра Павлова разкри какви са симптомите и как се проявява този вид деменция. 

Лекар: Този навик се проявява 5 години преди диагностицирането на деменция

Симптоми на деменция при хората под 60 години

В различните етапи болестта се проявява по различен начин. В началните етапи може да има дезинхибиране, повишено либидо и некритично отношение към себе си. Но тогава човек губи интерес към обществото, към себе си, към хигиената. Прилича на тежка депресия, което затруднява диагностицирането на този вид деменция.

В процес на нейното развитие умират нервните клетки на предния лоб. Процесът на планиране, вземане на решения и способността за разсъждение се нарушават. Смъртта на клетките в темпоралния лоб нарушава способността за анализиране на чутото, изразяването на емоции. Това се отразява негативно дори на способността за говорене.

Учени: Този чай намалява риска от деменция и високо кръвно

"Обикновено след появата на ясни симптоми хората живеят само 6-8 години. Има генетични предпоставки за развитие на деменция, особено след като този вид на заболяването е свързан с болестта на Паркинсон в последния етап", споделя лекарят.

"Човек губи това, което го прави уникален. Дори престава да различава лицата на хората", допълва още д-р Павлова.

Тя допълва, че на теория здравословният начин на живот, умствената работа могат да забавят появата на болестта.

Учени: Тези храни и напитки забавят стареенето на мозъка и предпазват от деменция

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене, както и на консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес