Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези навици повишават кръвната захар, без хората да си дават сметка за това

24 август 2023, 12:41 часа

Доста хора смятат, че кръвната захар се повишава основно от бялата захар. Всъщност нейните стойности може да се повишат и след прием на въглехидрати. Освен въглехидратите и захарите, има и други фактори, които могат да доведат до скок на кръвната захар.

Вижте какво може да доведе до повишаване стойностите на кръвната захар:

Редовното пушене – тютюнопушенето е вредно не само за белите дробове. То може да доведе до повишаване на холестерола и кръвната захар. Цигарите съдържат множество токсични вещества, които се намесват в обмяната на веществата в организма и могат да доведат до дисбаланс.

Прекомерен прием на кофеин – 1-2 кафета дневно не е проблем, даже има доста здравословни ползи. Но ако редовно прекалявате с кафето, то може да си създадете проблеми с кръвната захар. Кофеинът въздейства на нервната система, като повишава хормоните на стреса адреналин и кортизол. Те пък могат да доведат до скок в кръвната захар и да повишат секрецията на инсулин, което да отключи метаболитен синдром, диабет и инсулинова резистентност.

Екстрактът от тази БИЛКА сваля кръвната захар и холестерола

Стрес – ако често сте изложени на стрес, то може това да доведе до повишаване стойностите на кръвната захар. Хроничният стрес може да ви докара диабет, дори да не консумирате никакви сладкиши. Затова се постарайте да водите спокоен начин на живот и да не се ядосвате за дреболии, както и за неща, които не зависят от вас.

Редовна консумация на храни, богати на наситени мазнини – храните, които имат високо съдържание на мазнини, може да доведат до скок в кръвната захар. Редовната им консумация се отразява неблагоприятно на обмяната на веществата в организма, като един от възможните ефекти е повишаване на глюкозата като краен продукт.

Пропускане на закуската – доста хора нямат апетит, когато станат и предпочитат да не закусват. Това обаче е нездравословен навик, който може да доведе до повишаване нивата на кръвната захар. Рано сутрин нивата на кортизол и инсулин по принцип са по-високи. Съветваме ви да започнете да закусвате и да хапвате храни, богати на фибри, протеини и полезни мазнини, които ще контролират кръвната ви захар.

Лекар: Плодовете, които диабетиците могат да консумират без притеснения

Консумиране на храни и напитки, пълни с изкуствени подсладители – някои хора се заблуждават, че ако спрат приема на захар и я заменят с подсладители, няма да имат проблеми с кръвната захар. Това обаче не е съвсем вярно и трябва да се внимава. Изкуствените подсладители предизвикват реакция от страна на панкреаса, който секретира инсулин. Затова лекарите съветват да се контролира приема на подсладители, защото освен че може да повишат кръвната захар, може да доведат и до някои видове рак.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес