Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни никога не трябва да се пекат във фолио

23 февруари 2023, 13:58 часа

Много домакини използват фолиото при печене. Но безопасно ли е това?

Токсикологът д-р Михаил Кутушов разкри какви са опасностите от печенето на храна във фолио. Той отбелязва, че фолиото съдържа ксеноестрогени, които могат да доведат до хормонален дисбаланс.

"Това са химикали, които, попадайки в човешкия организъм, се "маскират" като женски хормони - естрогени. Когато се натрупат, водят до хормонален дисбаланс. Тези химикали могат да причинят дисфункция на щитовидната жлеза, затлъстяване, както и рак, безплодие и други патологии", предупреждава лекарят.

Учени: Тези храни и напитки забавят стареенето на мозъка и предпазват от деменция

Освен това фолиото е вредно поради алуминия, той се състои от 90 процента от него.

"Алуминият може да се натрупва в бъбреците, щитовидната жлеза, мозъка и да провокира различни заболявания. Препоръчвам да замените фолиото с пергамент. Този материал идеално предпазва храната от изгаряне и добре задържа влагата, а също така не съдържа вредни за тялото токсини", съветва лекарят.

Алуминият забавя растежа и развитието на клетките, влияе негативно на нервната система и според някои доклади допринася за появата на злокачествени тумори.

Учени разкриха кои 2 храни трябва да се ядат всеки ден - едната от тях ще ви изненада

Кои храни не трябва да се готвят във фолио?

Най-често алуминият става опасен при контакт с червено месо и месо от домашни птици. Отделянето на алуминий се увеличава с добавяне на сирене, лимон, подправки и сол. Лекарят препоръчва да се откажете от готвенето на тези ястия във фолио.

Киселината може да реагира с фолиото и да разтвори алуминия, позволявайки на влагата и бактериите да навлязат в храната през тези отвори. Също така не се препоръчва да опаковате остатъци от храна във фолио. Вместо това ги съхранявайте в контейнери.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес