Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази част от пилето трябва да се яде поне веднъж на 2 седмици

10 май 2023, 16:59 часа

Пилешкото месо е един от компонентите, присъстващи в балансираното диетично хранене. Най-често консумираме филето и бутчетата, пренебрегвайки други части от пилето.

Коя част от пилето задължително трябва да се яде поне 2 пъти в месеца? 

Гастроентерологът Иля Протасов счита, че този продукт трябва да се присъства на трапезата ни поне веднъж на две седмици. Пилешките воденички са отличен източник на протеини, витамини от група В, включително холин, ниацин и рибофлавин. Съдържат и минерали: калий, желязо, цинк, селен, мед, манган, магнезий. И най-важното е, че не съдържат въглехидрати и фибри.

Опитните домакини винаги накисват пилето в това не само, за да стане по-вкусно, но и за да премахнат цялата химия от него

„Витамините от група В влияят пряко върху енергийните нива, мозъчната функция и клетъчния метаболизъм“, казва д-р Протасов.

Една порция пилешки воденички може да осигури на тялото ни 20 процента от дневната нужда от витамин B12. А това вещество е необходимо за производството на червени кръвни клетки и поддържането на нервната система.

Пилешките воденички са особено полезни за възрастните хора, хората с анемия или тези със стомашно-чревни разстройства - те често страдат от дефицит на B12, както и веганите.

Лекар разкри кое е най-полезното пилешко месо и кога може да се яде

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес