Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: С тези храни ще забравите за отоците и подуването

09 май 2023, 13:51 часа

Не само мазните храни, но и тези с високо съдържание за сол стават причина за наддаване на тегло заради задържането на вода и свързаното с това подуване на тялото. Мазнините в корема и по други части на тялото могат да се дължат не само на преяждане, но и на отоци. Това споделя гастроентерологът д-р Иля Невзоров. Той също така препоръчва консумацията на определени храни за справяне с подуването.

Храните, с които ще забравите за подуването и отока

"Най-лесният начин е да преразгледате диетата си. Към нея трябва да добавите продукти, които премахват отока, както и да премахнете тези, които водят до обратния резултат", казва лекарят.

Според него, за да намалите подуването, си струва да ядете повече фибри. Те се намират в изобилие в пресните зеленчуци и плодове: зеле, моркови, тиква, листни зеленчуци, ябълки и др.

Учени: Ако искате да отслабнете бързо, яжте тези мазни храни

Колкото повече ги яде човек, толкова по-тънка в крайна сметка ще се окаже талията му. Д-р Невзоров също отбеляза, че храните, които съдържат калий и имат диуретичен ефект, помагат за намаляване на подуването.

"Включете в диетата си магданоз, спанак, босилек и други зеленчуци, пресни краставици, тиквички, сладки пиперки, сушени кайсии, сини сливи, банани и пресни кайсии. Зеленият чай е ефективен и за намаляване на отоците", отбелязва лекарят.

Гастроентерологът назова и храни, които не трябва да се ядат често, защото провокират образуването на тежки отоци. На първо място, това е солена, маринована храна и пушено месо. Поради прекомерната им консумация водата се задържа в организма. Особено в случаите, когато кисели краставички и маринати са консумирани за вечеря.

Учени: Тези храни възстановяват най-бързо черния дроб след пиенето на алкохол

Въпреки това, както подчерта Невзоров, не само солта може да провокира подуване. Някои сладки също предизвикват този ефект. Например сладкиши, захарен памук, торти и сладкиши.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес