Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: При хормонален дисбаланс - пийте тези билки !

14 август 2023, 16:29 часа

Благодарение на билките, човек може да се справи с редица здравословни проблеми по естествен начин. Те съдържат активни вещества, които имат оздравителен ефект и се използват за направата на различни билкови лекарства и добавки.

Всяка билка има благоприятен ефект върху различни здравословни проблеми.

Ако имате хормонален дисбаланс, то билките могат да ви помогнат да се справите с него. Преди обаче да се спрете на билка, която искате да приемате, задължително се консултирайте със специалист.

Вижте кои са най-подходящите билки за хормонални проблеми:

Мака

Коренът от мака ще ви помогне да балансирате хормоните си. Билката премахва стреса и има благоприятен ефект върху хормоните. А често проблемите са вследствие на прекомерно количество стрес, постоянна тревожност и чувство на безпокойство.

Черен кохош

Тази билка успешно контролира нивата на инсулина и обмяната на захарите в организма. Инсулинът е хормон, който се секретира от панкреаса и стимулира усвояването на въглехидратите. Когато няма достатъчно количество от него в тялото, то човек може да се разболее от диабет. При високи стойности на инсулита обаче може да се стигне до инсулинова резистентност, косопад, синдром на поликистозните яйчници, дисбаланс в половите хормони и повишена секреция на мастните жлези.

Всяка десета жена страда от това хормонално нарушение

Ашваганда

Тази билка е известна още под името Индийски женшен. Използва се от векове в аюрведата. Има мощни антиоксидантни свойства и успешно премахва стреса, който често води до хормонален дисбаланс. Ашвагандата балансира надбъбречните жлези, които секретират хормона на стреса, а това има благоприятен ефект върху останалите жлези, които са с вътрешна секреция.

Бабини зъби

Билката балансира яйчниците и стимулира овулацията и подобрява прочистването им от фоликули. Също така редовният прием на тази вълшебна билка прави менструалния цикъл редовен и подобрява плодовитостта.

Бял трън

Чудесна билка за баланс на хормоните, която съдейства за потискане на излишните количества естроген, който може да доведе до редица проблеми със здравето и дисфункции на половата система. Белият трън има мощни антиоксидантни свойства и детоксикира черния дроб. А както знаете това е един от най-важните органи в човешкото тяло.

Как да разбера дали имам хормонален дисбаланс?

Сау палмето

Билка, която възстановява хормоналния дисбаланс при двата пола. Потиска излишни количества мъжки полови хормони, които често създават редица здравословни проблеми. Високите нива на тестотерон и други андрогени могат да създадат най-различни проблеми със здравето – натрупване на излишни килограми, акне, оплешивяване, отключване на метаболитен синдром и прекомерно окосмяване. Затова е много важно тестостеронът да бъде в здравословни граници. И именно билката сау палмето може да помогне това да се случи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес