Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте тези храни в жегата, здравен съвет за деня, 3 август

03 август 2024, 12:32 часа

През лятото, особено в голямата жега, от диетата трябва да се изключат определени храни. Високите температури, съчетани с консумацията на определени храни, могат да натоварят много организма и да доведат до влошено здраве. Това споделя руският гастроентеролог и диетолог д-р Елвира Белева.

"В горещо време тялото работи по-усилено, за да поддържа нормална телесна температура. Някои храни драстично увеличават тези енергийни разходи чрез смилането на храната. В горещите летни дни тялото е подложено на повишен стрес, тъй като работи по-усилено, за да охлади тялото. Ето защо е важно да адаптирате диетата си, за да улесните тази работа и да избегнете дискомфорт", казва специалистът.

Кои зърнени храни са вредни за ставите?

Кои храни трябва да избягвате в горещо време?

Смилането на мазни храни изисква повече енергия, което води до повишаване на основната телесна температура. Освен това такива храни могат да увеличат натоварването на сърцето, особено когато тялото вече работи усилено, за да стабилизира температурата си.

Пикантните храни също трябва да се избягват. Въпреки че някои култури вярват, че пикантните храни ви помагат да се охладите, защото стимулират изпотяването, те могат да причинят дискомфорт и стомашно-чревни смущения при някои хора. Изпотяването помага за понижаване на телесната температура, но при екстремни горещини може да доведе до дехидратация. В допълнение, пикантните подправки, съдържащи капсаицин, засилват процеса на термогенеза, което провокира повишаване на телесната температура, пояснява експертът.

Солените закуски и храните с високо съдържание на натрий водят до задържане на течности и увеличават нуждата на тялото от вода. Това, съчетано със загуба на течност чрез пот, може да причини дехидратация. Освен това солените храни в жегата допринасят за образуването на оток.

В горещите дни тялото трудно усвоява протеините - това изисква голямо количество енергия, което повишава основната температура на човешкото тяло. Затова е по-добре да избягвате месото, особено червеното, и други протеинови продукти.

Храните, съдържащи бързи въглехидрати, могат да причинят дехидратация и рязко покачване на нивата на кръвната захар, което може да доведе до внезапно чувство на умора и дискомфорт. По време на високи температури е препоръчително да се избягват храни като бял хляб, сладкиши и бързо хранене.

Продукти с майонеза и салати с дресинг също трябва да се избягват.Поради високото си съдържание на мазнини и калории, тези храни са трудни за смилане. Яденето им натоварва тялото, повишава основната телесна температура и причинява коремен дискомфорт. Освен това продуктите с майонеза и салатите с дресинг бързо се развалят. В резултат на това се увеличава рискът от хранително отравяне.

Какви храни е препоръчително да ядете в горещо време?

При условия на високи температури е важно да се поддържа водно-електролитен баланс и да се осигури на тялото лесно усвоима енергия. Диетологът препоръчва да включите следните храни в диетата си:

  • Леки супи и бульони. Студените супи, като таратор или гаспачо, утоляват добре жаждата ви.
  • Плодове и зеленчуци с високо водно съдържание. Сред тях са диня, пъпеш, краставици, домати, ягоди, праскови.
  • Леки протеини. Пилешките гърди, рибата и бобовите растения са по-лесно смилаеми от тлъстите меса.
  • Храни, богати на калий. Бананите, портокалите, картофите и сладките картофи помагат за възстановяване на електролитния баланс.
  • Пълнозърнести храни. Овесената каша и пълнозърнестият хляб осигуряват на организма сложни въглехидрати и витамини от група В.
  • Кисело мляко и кефир. Те съдържат пробиотици, които поддържат здравето на червата, което е особено важно, когато промените диетата си в горещо време.
  • Ядки и семена. Те са добър източник на енергия и здравословни мазнини, но трябва да се консумират умерено по време на високи температури, тъй като са трудни за смилане.

Може ли да ядете тестени храни, ако сте над 50 години?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес