Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте ягодите така, вредни са за бъбреците

12 юни 2023, 13:17 часа

Дойде дългоочакваният сезон на ягодите - първия пролетен плод. Много хора ги консумират в големи количества, за да се насладят на невероятния им вкус.

Но въпреки че този плод е вкусен и полезен, той може да причини вреда на бъбреците, ако не се консумира правилно.

Руският физиотерапевт д-р Борис Скачко споделя прости начини за увеличаване на ползите от ягодите и намаляване на вредата от тях за бъбреците.

Лекар разкри по колко ягоди могат да се ядат на ден

Как е правилно да се ядат ягоди без вреда за бъбреците? 

Преди да поставите ягодите на масата, лекарят препоръчва да ги изплакнете обилно под течаща вода. Измийте ги без четка, но с голямо старание, за да сте сигурни, че ще отстраните цялата мръсотия и пясък от тях.

1. Яжте ягодите с натурални млечни продукти

Според лекаря калцият, съдържащ се в млякото, неутрализира негативния ефект на оксаловата киселина в червените плодове. Именно това вещество е причината за появата на камъни в бъбреците. 

Специалистът съветва този вкусен плод да се яде само като десерт, след хранене, като по този начин се намалява евентуалното дразнене на стомаха.

Реколтата от ягодите ще надмине всичките ви очаквания, ако ги полеете с това

2. Консумирайте ягодите с вода

В този случай оксалатите - камъните, образувани под въздействието на оксалова киселина, ще преминат свободно през пикочния тракт, без да оказват отрицателно въздействие върху него. За да неутрализирате отрицателното въздействие на оксаловата киселина върху организма, пригответе по препоръка на лекар запарка от дръжките на набраните от вас ягоди. Две супени лъжици дръжки и листа от ягоди се заливат с 400 милилитра вряла вода, оставят се да се варят под капак за около 15 минути. Тази инфузия се приема през целия ден.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес