Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Могат ли хората с диабет да консумират тиква?

17 септември 2024, 14:36 часа

Тиквата е на абсолютна почит през есента и ранните зимни месеци. Тя не само предлага ярък цвят, но също така се гордее с прекрасен вкус и изобилие от хранителни вещества.

Все пак може да се чудите дали тиквата е подходяща за вас, ако имате диабет.

Вижте още: Този нерв отговаря за дълголетието: Само едно движение е достатъчно, за да го активирате всеки ден

Ако живеете с това състояние, важно е да управлявате нивата на кръвната си захар. Това може да помогне за предотвратяване на усложнения, свързани с диабета, като увреждане на нервите, сърдечни заболявания, нарушения на зрението, кожни инфекции и бъбречни проблеми.

Тиквата е нискокалорична храна, съдържаща много хранителни вещества, които поддържат общото благосъстояние и здравословни нива на кръвната захар.

Една чаша или 245 грама тиква осигурява следните хранителни вещества :

Калории: 88

Белтъчини: 3гр

Мазнини: 0,5 g

Въглехидрати: 20 гр

Фибри: 7 g

Захар: 8 гр

Калций: 5% от дневната стойност 

Желязо: 19% от дневната стойност

Витамин C: 11% от дневната стойност

Провитамин А: 212% от дневната стойност

Фибрите играят полезна роля в управлението на нивата на кръвната захар и е доказано, че консумацията на богати на фибри храни подобрява регулирането на кръвната захар. Една чаша (245 g) тиква съдържа 25% от дневната доза за фибри (3, 4).

Ефект върху кръвната захар

Гликемичният товар (GL) е система за класиране на храни, богати на въглехидрати. Той показва броя на въглехидратите в порция храна и до каква степен тази порция храна повишава нивата на кръвната ви захар. GL по-малък от 10 показва, че дадена храна има малък ефект върху кръвната захар.

От друга страна, гликемичният индекс (GI) е скала от 0 до 100, която показва до каква степен дадена храна може да доведе до повишаване на нивата на кръвната ви захар. По-високите числа означават, че дадена храна ще доведе до по-голям скок на кръвната захар.

ГИ обаче не взема под внимание съдържанието на въглехидрати в рамките на конкретния размер на порцията храна. По този начин GL е по-добра оценка за това колко реалистична порция от определена храна ще повлияе на кръвната ви захар.

Вижте още: 7 симптома на тревожност, които хората бъркат с инфаркт

Тиквата има висок GI при 75, но нисък GL 

Това означава, че докато ядете една порция тиква, това не би трябвало да повлияе значително на нивата на кръвната ви захар. Въпреки това, яденето на голямо количество тиква може драстично да повиши кръвната Ви захар.

Както при всяка богата на въглехидрати храна, осъзнаването на порциите е ключово при управлението на нивата на кръвната захар.

Тиква и диабет

Изследванията показват, че тиквата може да има много потенциални ползи, специфични за хората с диабет.

Едно проучване върху животни от 2009 г. установи, че съединенията в тиквата могат да подобрят инсулиновата резистентност на мишки с диабет чрез естествено увеличаване на производството на инсулин.

Същото проучване установи, че две съединения в тиквата - тригонелин и никотинова киселина - може да са отговорни за понижаването на кръвната захар и предотвратяването на диабета.

Нещо повече, в друго проучване при мишки с диабет тип 2, комбинация от тиквени въглехидрати, наречени полизахариди, и съединение, изолирано от растението Pueraria lobata, наречено пуерарин, показа, че подобрява управлението на кръвната захар и инсулиновата чувствителност.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими изследвания върху хора, за да се потвърдят тези ефекти.

Тиква в други храни

Някои от най-често срещаните начини да се насладите на вкуса на тиква включват пиене на тиквено лате с подправки и ядене на тиквен пай или тиквен хляб.

Въпреки това, въпреки че тези храни съдържат тиква, те също имат съставки, които не са полезни за управлението на кръвната захар.

Напитките с вкус на тиква и печива като тиквен пай често се приготвят със съставки като добавена захар и рафинирани зърнени храни, като и двете имат висок ГИ и предлагат минимална хранителна стойност.

Тези храни не предлагат същите ползи за здравето като яденето на тиква в нейната естествена форма и могат да повлияят негативно на управлението на кръвната Ви захар.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес