Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза кое е най-лошото време за пиене на кафе!

02 септември 2024, 08:08 часа

Идеята, че да се пие кафе сутрин е вредно за организма, не е нова: отдавна се твърди, че поглъщането на кофеин малко след събуждане е контрапродуктивно, понеже не само влияе върху ефекта на самия кофеин, но и също води до толерантност към веществото.

Жоао Сержио Невеш, ендокринолог в болница Lusíadas, Порто, дава обяснения по този проблем.

Т. нар. "хормон на стреса" - кортизолът, е от съществено значение за циркадния ритъм, „часовника“ на организма, който ви помага да се будите сутрин и да заспите вечер. Най-висока степен на кортизол се регистрира точно при събуждане - и следователно консумацията на кофеин по това време вече е свързана с два проблема.

Още: Защо ендокринолог ни съветват да консумираме кафето БЕЗ захар и мляко?

Първо, чрез намеса в производството на кортизол: организмът произвежда по-малко и повече „разчита” на кофеина.

Второ, защото така организмът си създава дългосрочна толерантност към кофеина, карайки го да замени естествения тласък на енергия, който тялото е получавало от кортизола, вместо да го допълни.

Проучване, проведено през 2009 г., установи, че нивата на кортизол имат три пика през целия ден: рано сутрин, между 6:00 и 10:00 ч. (и особено между 8:00 и 9:00 сутринта), около обяд и в късния следобед. Затова е почти общоприето, че най-доброто време за пиене на кафе е между тези пикове, тоест между 10 и 12 часа и между 14 и 17 часа.

Все пак трябва ли да пием кафе на гладно или не?

Още: Кога кафето е вредно за мозъка?

Науката ни показва, че кафето може да допринесе определени ползи за здравето, „ако е интегрирано в здравословна диета“. Повечето проучвания, които оценяват ефектите от консумацията на кафе, казват, че консумацията на до три до пет чаши на ден е свързана с намаляване на множество хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови, чернодробни и дори невро-дегенеративни заболявания.

Освен това е известно, че кофеинът подобрява представянето при физически изпълнения. Проучванията показват, че консумирането му помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и дори успява да развие подобрения в симптомите на пациенти с Паркинсон.

Редовното консумиране на кафе подобрява чувствителността на организма към инсулин, което подобрява гликемичния метаболизъм и намалява рисковете от диабет в дългосрочен план.

Има и много ясен хормонален ефект от кофеина. Той инхибира (възпрепятства) производството на антидиуретичен хормон, произвеждан в хипоталамуса. Този хормон намалява извеждането на вода от организма чрез бъбреците. Така консумацията на кафе или друг продукт, който съдържа кофеин, предизвиква диуретичен ефект, който сам по себе си не е непременно вреден – но, ако не се компенсира с по-голям прием на вода, може да доведе до обезводняване.

Още: Учени: Забравете за кафето, тази добавка ще ви ободри по-добре от него

Кофеинът води до голямо увеличение на производството на кортизол, както и стимулира освобождаването на група хормони, наречени катехоламини, които включват адреналин.

Всички тези ефекти на кафето са особено изразени, ако се пие както на празен стомах, така и след хранене. Следователно от глобална гледна точка за ползите от кафето, особено ако бъде консумирано умерено, то може да се пие и на гладно, и след хранене. Но, понеже стимулира образуването на стомашна киселина, пиенето на гладно е вредно за хора, за които съществуват рискове от стомашни заболявания.

Пиенето на гладно може да влоши симптомите на гастроезофагеален рефлукс – а именно, усещане за парене зад гърдите. За хора без подобни симптоми, няма доказателства, че консумацията на кафе е проблем. Периодът, в който стомашната киселинност има по-ясен ефект върху стомаха, хранопровода и дори дванадесетопръстника, е именно, когато стоим много часове без да ядем. Понеже киселината „стомашен сок“ няма храна, която да смила, започва да смила стената на самия стомах – именно това дразнение представлява гастрит.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте и се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес