Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Жените не трябва да пренебрегват тези симптоми, те издават високо кръвно

23 май 2023, 12:23 часа

Високото кръвно налягане често остава незабелязано. То натоварва допълнително кръвоносните съдове, сърцето, мозъка и други органи, включително очите и бъбреците. Освен това е тясно свързано с рисковете от смъртоносни заболявания - инфаркти и инсулти.

Експерти от Европейското дружество по кардиология (ESC) заявиха, че вероятността от сърдечна болест, свързана с високо кръвно налягане, е много по-висока при жените, отколкото при мъжете. Експертите обясняват това с факта, че сърдечните проблеми при жените често се тълкуват като резултат от умора, претоварване или особености на женското тяло. Според статистиката опасните сърдечни патологии (например инфаркт на миокарда) се диагностицират и лекуват по-късно при жените, отколкото при мъжете.

Симптоми на високо кръвно при жените 

Професор Анджела Маас, говорител на медицинския център на университета Radboud (Холандия), казва: "Всички възрастни жени трябва да приемат сериозно кръвното си налягане, да знаят стойностите му и да посетят лекар, ако стане твърде високо". 

Учени: Тези 6 подправки държат кръвното и диабета под контрол

„Една от опасните последици от хипертонията при жените е развитието на сърдечна недостатъчност, при която сърдечният мускул се схваща“, каза професор Маас пред Mirror.

Симптомите на хипертония при жените могат да бъдат сбъркани с менопауза, стрес или тревожност. Говорейки за това, експертът назова често пренебрегваните прояви на хипертония при нежния пол. Те включват:

  • повишена умора
  • задържане на течности, подуване
  • недостиг на въздух
  • аритмия
  • болка в гърдите или между лопатките.
  • главоболие
  • честа промяна в настроението

Учени: Тази част от яйцето е лек за високо кръвно

Специалистът посъветва жените да придобият навика да проверяват кръвното си налягане от 40-годишна възраст. Професор Маас предупреждава, че липсата на упражнения, внезапното наддаване на тегло, високият прием на сол и прекомерната консумация на алкохол са сред най-честите причини за развитието на хипертония.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес