Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте това на вечеря и ще спите непробудно цяла нощ

05 април 2023, 12:46 часа

Правилно подбраната вечеря може да помогне при безсъние и проблеми със съня. Често те са провокирани от повишена тревожност и в комбинация с небалансирана диета проблемите се задълбочават.

Най-добрата вечеря за здрав сън

Протеиновата диета помага при безсъние, съобщава руският ендокринолог и диетолог д-р Зухра Павлова, позовавайки се на резултатите от проучване.

"Ако в диетата ви има много протеини (месо, яйца, мляко), това помага за освобождаването на пептида CCHa1 в червата. И този пептид сигнализира група от неврони в мозъка, които регулират поведенческата активност по време на сън", споделя експертът. 

Протеинът е основата за хормони, телесни клетки, ензими, костни и кожни клетки, мускули, имунитет и т.н.

Напитката, която не само замества кафето, но и бори безсънието

Ако няма достатъчно протеин, се използват вашите собствени мускули, което означава, че някои от нуждите на тялото ще останат неудовлетворени. Това причинява стрес на нервната система. Резултатът е нарушен сън.

Нарушеният сън води до влошаване на паметта, намаляване на способността за учене, забавяне на реакциите и др. Освен това се наблюдават и хранителни разстройства: тялото, което  е уморено през нощта, изпитва глад. Консумацията на храна през нощта води до наддаване на тегло, намален имунитет и други проблеми.

Как да изчислим количеството протеин на ден? Средно това е 1,5 грама на килограм телесно тегло.

Тази напитка бори безсънието и пречиства черния дроб, пийте я преди лягане

"Ако обичате риба, тогава филето от сьомга, консумирано 3,5-4 часа преди лягане е едновременно чудесна вечеря и сънотворно. Протеин има и в пилешкото и пуешкото месо. Необходимото количество протеин може да се набави от 100-150 грама пилешки гърди", споделя д-р Павлова.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията  със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес