Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат хляб с масло

13 юни 2023, 16:27 часа

Хляб с масло - това е любимата закуска на малки и големи. Диетологът Елена Соломатина каза кой може да я консумира и кой трябва да се откаже от нея. 

Кой не трябва да яде хляб с масло?

Експертът подчертава, че сандвичът с хляб и масло съдържа много висока концентрация от калории и бързи въглехидрати.

„Белият хляб, освен празни калории и захар, не носи почти нищо, а маслото е доста калорично и съдържа холестерол“, казва диетологът.

Лекар: Хората с диабет задължително трябва да направят това преди да ядат бял хляб

Специалистът уточнява: "Хората, които имат проблеми с наднорменото тегло, висока кръвна захар и холестерол, атеросклероза, не трябва да ядат сандвичи с бял хляб с масло".

В същото време хлябът с масло е подходящ за хора без здравословни проблеми. На тях д-р Соломатина препоръчва да консумират пълнозърнест хляб. Този хляб съдържа много фибри, които влияят положително на червата. Освен това съдържа витамини.

Натуралното масло съдържа съставки, необходими на организма за неговото функциониране. По-специално, млечната мазнина съдържа есенциални моно- и полиненаситени мастни киселини. В допълнение, маслото осигурява на тялото протеин (казеин) с полезни аминокиселини, както и калций, необходим за костната тъкан и зъбите. Съдържа и важните за работата на сърцето калий, фосфор, магнезий, витамин А и витамин D. При умерена употреба продуктът помага за подобряване на здравето и укрепване на имунитета.

Наистина ли черният хляб е толкова полезен - ето какво разкри лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес