Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето тези билки борят успешно подаграта

17 октомври 2023, 21:13 часа

Подаграта е болест, която се характеризира с натрупване на кристалчета от пикочна киселина в ставите, особено в палеца. Този процес води до зачервяване, възпаление и болезненост на ставата. Подаграта може да бъде предизвикана от наследствени фактори, но и от нарушена функция на бъбреците, промени в кръвта, редовно консумиране на силно подправена храна, прекомерна консумация на алкохол или определени лекарства.

Лечението на подаграта често може да бъде подпомогнато чрез използването на билки:

Ортосифон (бъбречен чай) - пригответе чай, като залеете 1-2 супени лъжици листа ортосифон с 200 мл. вряла вода. Оставете да кисне за 15-30 минути и след това прецедете. Пийте по 1/2 чаша 2-3 пъти дневно преди или по време на хранене за период от 2-3 седмици.

Брезови пъпки - 1 супена лъжица брезови пъпки се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставете да кисне в термос в продължение на 1 час и след това прецедете. Пийте по една чаша 4 пъти на ден, като е препоръчително това да става след хранене в период на около 3 седмици.

Кои са най-ранните признаци на подаграта ?

Керевиз - семето и листата от керевиз помагат за ускоряване на изхвърлянето на пикочната киселина. За приготвяне на чай са ви необходими 2 чаени лъжички смачкани семена, които се заливат с чаша вряща вода. Оставете да кисне 15 минути и след това пийте 3 пъти на ден.

Тинктура с канела – може да приготвите тинктура от канела, натрошен керевиз и други билкови съставки, които се заливат с алкохол. Приемайте по 20-30 капки от тази тинктура 3-4 пъти на ден преди хранене.

Инфузия от хвойна и семена на диня - смелете борови връхчета и семена на диня и залейте с вряща вода. Оставете да кисне 20 минути и след това пийте по 1/4 чаша от този чай сутрин и следобед през целия ден.

Тези билки могат да помогнат в намаляването на нивата на пуриновите съединения в организма и да облекчат симптомите на подагра. Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с лекар.

Цветето, което ще ви избави от болката и отока при подагра

Хранене при подагра

Ограничете употребата на храни, които ускоряват отделянето на пикочна киселина като тлъста риба, аншоа, ракообразни, месо и месни продукти, кофеин (кафе, чай, кола, шоколад). Черешите облекчават симптомите на подагра, затова лекарите препоръчват да консумирате поне по 250 грама дневно. Пийте много вода и избягвайте алкохола, защото той увеличава отделянето на пикочна киселина. Таблетки медицински въглен понижават нивото на пикочната киселина, затова може да приемате по 1 таблетка 4 пъти дневно.

Всички храни, които са подходящи за хранене при подагра, трябва да бъдат включени във вашата диета. Диетата е необходима за профилактика или в комбинация с други лекарствени средства. За предписване на правилния и ефективен комплекс от лечение трябва да се консултирате с лекар, в никакъв случай не се самолекувайте.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес