Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Дрехите в тези цветове отблъскват комарите

22 юни 2023, 18:09 часа

Въпреки че не можете напълно да избегнете комарите, има някои мерки, които могат да ви направят по-малко привлекателни за кръвопийците, включително да не носите определени цветове.

Независимо дали сте на разходка парк или се наслаждавате на питие на открито, дейности навън през лятото могат лесно да бъдат осуетени от комарите. Хапещите насекоми са особено активни в горещо време и могат да ви атакуват навсякъде от вашата градина до вашата спалня.

Лекар: Комарите НЕ обичат хората с тази кръвна група

Изборът на дрехи в определени цветове може да помогне много по отношение на предпазването от насекомите кръвопийци.

Цветовете, които отблъскват комарите

„Комарите предпочитат тъмни места, което означава, че те също са привлечени от тъмни дрехи. Ако в гардероба ви доминира черното или тъмно синьото, може би е време да извадите белите и светли дрехи през лятото. Носенето на тези цветове може да помогне за възпирането на кръвопийците Белите дрехи също така имат способността да поддържат кожата по-хладна, което може да помогне за предпазване от досадните насекоми“, казва руският лекар Татяна Захарова.

Дрехите в тъмни цветове са склонни да поддържат тялото по-топло, а комарите са привлечени от топлината и въглеродния диоксид, които естествено отделяме. Следователно, носенето на светло облекло потенциално може да ви направи по-малко привлекателни за комарите.

Трик с фолио, който ще държи мухите и комарите надалеч

Друг цвят, който не трябва да се носи през летните вечери, е червеното.

"Комарите виждат червен пигмент по кожата и това ги привлича към нас. Като носим червено, ние ги привличаме. Така че избягването на този цвят при избора на лятно облекло също може да помогне", допълва още лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес