Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако не можете да забременеете - проверете щитовидната си жлеза

30 юни 2023, 19:23 часа

В днешно време все повече хора страдат от проблеми с щитовидната жлеза. Хормоните ѝ влияят на всяка клетка в организма и имат съществено значение за репродуктивното здраве. Когато щитовидната жлеза при жени в репродуктивна възраст не функционира правилно, това може да доведе до липса на овулация, високи нива на пролактин и дисбаланс в нивата на половите хормони. Хипертиреодизмът – повишената функция на щитовидната жлеза, представлява нарушение на метаболизма на естрадиола и повишаване на гонадотропните хормони в отговор на гонодотропин-освобождаващия хормон.

Какво никога не трябва да прави бременна жена?

Понижената функция на щитовидната жлеза – хипотиреодизмът, се характериза с повишаване стойностите на тиреостимулиращия хормон TSH и понижаване на серумната концентрация на свободната фракция на T4. Хипотиреоидизмът може да доведе до нарушения в овулацията. Обикновено причината за понижена функция на щитовидната жлеза са автоимунни процеси. Тиреоидните хормони са ключов елемент за репродуктивното здраве, успешното забременяване и протичане на бремеността. Наличието на anti-TPO антитела е свързано и с повишен риск жената да направи спонтанен аборт. Това може да се случи заради недостатъчната функция на щитовидната жлеза, която оказва влияние върху плацентата и създава предпоставки за автоимунни процеси.

При състояние на хипотиреоидизъм има повишени процеси на ароматизация в периферните тъкани, която е пряко свързана с метаболизма на андрогените и естрадиола. При това състояние има повишаване на нивата на естрогена и пролактика, както и покачване на серумните концентрации на TSH. Тези промени водят до нарушение в редовността на менструалния цикъл. Повишените нива на TSH са свързани и с нарушения в яйчниковия резерв. TSH хормонът има значение за образуването на фоликулите, успешното забременяване, ембриогенезата, вгнездяването на оплодената яйцеклетка и поддържането на нормална бременност.

Храненето по време на бременността е от ключово значение

Хормоните на щитовидната жлеза оказват влияние и на средата в ендометриума и допринасят за осигуряването на подходящи условия за вгнездяване на оплодената яйцеклетка и правилното развитие на ембриона. Хипотиреоидизмът се свързва и с най-различни усложнения по време на бременност като спонтанен аборт, отлепване на плацентата, преждевременно раждане, хипертония, ниско тегло на плода, прееклампсия, респираторен дистрес при новороденото и др. Може да се наблюдава и нарушения в растежа на плода и развитието на нервната система.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес