Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Круши - свалят или вдигат холестерола

08 октомври 2024, 19:57 часа

Не е тайна, че някои храни могат да ви помогнат да намалите LDL („лошия“) холестерол, който причинява натрупване на плака в артериите, което води до сърдечни заболявания, инфаркти и инсулт. Но това, което може да ви изненада, е, че много от тези храни са вкусни и лесни за включване в ежедневните ви ястия, без да жертвате вкуса или забавлението.

Вижте още: Лекар: Тези 6 храни съсипват здравето на червата

Крушите са сред най-култивираните и най-популярните плодове в света 1 и не само защото са вкусни. Този скромен малък плод поддържа здраво сърце и активен начин на живот, прочетете, за да научите защо.

Плътните на хранителни вещества круши предлагат повече хранителни вещества за по-малко калории, плюс липса на натрий, мазнини или холестерол. Само за 100 калории в средно голяма круша (около 166 грама), всяка круша съдържа 21% дневна стойност за фибри, 8% витамин С, 4% калий и цял набор от ползи за здравето.

Крушите се класират по-високо от почти всеки плод, когато става въпрос за диетични фибри, с 6 грама или 21% дневна стойност само в една круша. За стойността на фибрите не търсете повече от стомашно-чревния си тракт и полезните бактерии, които живеят там! Фибрите помагат за поддържане на баланс, редовност и намаляват риска от колоректален рак. Диетичните фибри също забавят храносмилането в горната част на стомашно-чревния тракт, така че да се чувствате сити по-дълго и забавят усвояването на захарите, намалявайки скоковете на захарта и апетита.

Здравословен за сърцето калий

Калият е необходим за мускулните контракции, включително за нормален сърдечен ритъм. Всяка средна круша не съдържа натрий, но съдържа около 190 mg калий (4% дневна стойност), комбинация, която поддържа здраво сърце!

Вижте още: Спанак - суров или сварен е по-полезен

Внесете витамин С

Витамин С е важен хранителен елемент и силен антиоксидант! Този мощен витамин укрепва имунната система, лекува рани и натъртвания, изгражда здрави кости и зъби и дори подпомага усвояването на желязото. Една средна круша осигурява 8% от дневната ви нужда от витамин С!

Без наситени мазнини, холестерол, добавени захари и натрий

Яденето на по-малко наситени мазнини, добавена захар и натрий може да намали риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и наддаване на тегло. Но средният прием е по-висок във всички възрастови групи за мъже и жени в САЩ, отколкото препоръчват Диетичните насоки за 2020-2025 г. Просто замяната на една преработена храна с една круша всеки ден може да увеличи приема на хранителни вещества, като същевременно намали наситените мазнини, холестерола, добавените захари и натрия!

Полифенолен феном

Крушите съдържат мрежа от фитонутриенти – антиоксиданти, концентрирани в кората. Скромната круша е богата на полифеноли (особено флавоноиди, като антоцианини), противовъзпалителни терпеноиди и витамин С, които отблъскват увреждащите свободни радикали, които могат да причинят рак, сърдечни заболявания и мозъчна дисфункция!

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес