Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко хляб трябва да ядем?

17 юни 2016, 07:45 часа

Увеличаването на употребата на пълнозърнести храни намалява риска от възникването на основни хронични заболявания и смъртност. Изследване на британски медици определя и дневната порция на такива продукти и е публикувано в изданието The BMJ, съобщава EurekAlert!

Употребата на пълнозърнести храни (около 90 грама на ден зърна от пшеница, овес, ръж и други култури) е свързано със снижаване на риска от възникване на сърдечносъдови заболявания, включително исхемична болест на сърцето (с 19%) и инсулт (14%), а също и на рак (15%), диабет, инфекциозни (26%) и респираторни (22%) заболявания.

Полза може да започнат да получават и хората, които на денонощие употребяват около 32 грама зърна пшеница, или 60 грама пълнозърнест бял хляб.

Увеличение на употребата на продукта до 7,5 порции на ден (225 грама) също води до снижаване на риска от заболявания. Учените не изключват, че бъдещото увеличение на броя на порциите също може да има положителен ефект.

Изследователите са провели метаанализ на 45 работи, посветени на употребата на зърнени храни и на влиянието им върху риска от възникване на заболявания и смъртност. Общо медиците са изучили данните за 8000 случая на исхемична болест на сърцето, 2000 случая на инсулти, 34 000 – на рак. Изследването обхваща общо 700 000 души.

Пълнозърнестите храни следва да се употребяват във формата на сухи закуски или хлебчета. Откритата от медиците връзка не се наблюдава за продукти от очистени зърна, както и за белия ориз.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес