Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е важен колагенът за ставите?

25 юли 2022, 16:50 часа

Напоследък за колагена се говори доста. Най-често се споменават неговите ползи за поддържане на добър външен вид и забавяне на стареенето. Вярно е, че никой не обича бръчките и отпуснатата кожа, пък и няма нищо лошо в това, да се постараем да изглеждаме добре. Но дали това е най-важното?

С напредването на възрастта, в тялото ни се случват много по-важни промени, от тези, които виждаме в огледалото. Мускулите ни отслабват, ставите ни започват да „скърцат“, губим обичайната си подвижност, губим и способността си да извършваме ежедневни дейности с лекота.

Затова нека погледнем на колагена от друга гледна точка – да видим колко е важен той, за запазване на здравето на ставите, костите и мускулите ни. Но нека първо си отговорим на въпроса:

Какво е колаген?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тялото. Присъства в сухожилията, ставните връзки, кожата, органите ни, почти навсякъде в тялото ни. Колагенът е свързващият елемент между клетките и различните части на тялото. Не случайно, името му идва от старогръцката дума kolla, която означава „лепило“.

Най-общо, можем да разделим колагена на три вида:

• Тип I – представлява около 90% от целия колаген в тялото ви. Той помага да се запазят цели клетките и тъканите в кожата, сухожилията, костите, зъбите и влакнестия хрущял.

• Тип II – намира се в еластичните хрущяли и възглавничките на ставите.

• Тип III – поддържа целостта и структурата на органите, артериите и мускулите.

Интересното при колагена е, че стимулирането на растежа му предизвиква ефекта на доминото. Колкото повече колаген имате, толкова повече тялото ви е в състояние да го произвежда и поддържа. С напредването на възрастта производството на колаген в тялото рязко намалява, което води до различни негативни промени във външния вид и здравето.

Тъй като Колаген Тип II съставлява по-голямата част от протеиновите молекули в хрущяла, той се смята за най-важен за поддържане на здравето на опорно-двигателният апарат.

Но защо хрущялът има толкова голямо значение? Хрущялът е тъканта, която покрива краищата на костите в ставите. Когато той е нарушен, или изтънял, костите започват да се трият една в друга и предизвикват болка при движение. Това състояние се нарича остеоартрит. От всички болести на опорно-двигателния апарат, остеоартритът е най-разпространен и е основна причина за инвалидизация при по-възрастните хора. Изследвания показват, че няма човек над 65 годишна възраст, който да не е засегнат от някакви промени в ставите.

Но какво да направим тогава?

Тук не можем да отговорим еднозначно, а що се отнася до колагена, новините не са съвсем добри.

„Тъй като хрущялът се влошава при остеоартрит, се смяташе, че ако можете да дадете добавка като колаген, това ще ви помогне да възстановите хрущяла. Това не е така“, казва Нанси Лейн, изтъкнат професор по медицина, ревматология и стареене от Университета на Калифорния, Дейвис. Тя смята, че надеждните проучвания в областта, не потвърждават еднозначно, че приемът на колаген под формата на хранителна добавка, намалява загубата на хрущял или облекчава болката от артрит.

Това не означава, че е вредно и не можем да приемаме колаген, а че трябва като основна мярка, да подтикнем организма сам да засили неговия синтез. Това е съвсем възможно.

Започнете, като приемате достатъчно Витамин С. Оказва се, че Витамин С е ключов за симулирането на производството на колаген. Технически, без него не бихте могли да произвеждате колагена, от който се нуждае тялото ви. Приемайте портокали, червени чушки, зеле, брюкселско зеле, броколи и ягоди, тъй като те са изключително богати на витамин С. Можете да си набавите допълнително количество Витамин С и под формата на хранителна добавка.

Друг начин да стимулирате синтеза на колаген в тялото си е Метилсулфанилметанът (МСМ). МСМ е естествено срещано органично съединение на сярата. Смята се, че той може да допринесе за производството на колаген. Но не само това, МСМ регенерира и подхранва ставите и ставния хрущял, доказано намалява възпалението и болката в ставите, подпомага движенията.

И сега е време да отговорим на въпроса - колко е важен колагенът за ставите?

Изключително важен е, но не е единственият ключов елемент за поддържане на здрави стави.

Глюкозаминът, също като колагена, е един от важните градивни елементи на хрущялната тъкан. Той е отговорен за здравината на костите и подпомага ставния хрущял, особено при интензивно движение и натоварване. Допринася за здравето на ставите, като благоприятният му ефект се усеща най-вече в коленете.

Глюкозаминът се среща на различни места в природата, като най-лесно усвоимата му форма (сулфат) се добива от черупките на миди. Разбира се, може да се синтезира и в лаборатории, затова е важно да следим глюкозамина, който приемаме, да идва от естествени източници. Глюкозамин сулфатът в Реновакс Рапид е извлечен от ракообразни и миди, а останалите му съставки са комбинирани специално, за поддържане на оптимално здраве на ставите, костите и мускулите. МСМ, Витамин С и борещият се с оксидацията манган, допълват формулата на Реновакс Рапид, но истинската му сила идва от мощното действие на екстракта на растението Дяволски нокът. 

Дяволският нокът притежава много активни съставки, но основно значение за положителните му ефекти върху опорно-двигателната система, имат т.нар. харпагозиди. Полезните функции на харпагозидите включват от една страна облекчение на острия дискомфорт, както в костите, така и в мускулите, а от друга страна – стимулирането на образуване на костна маса.

И така – ясно е, че колагенът е важен и за здравето, и за красотата. Но действайте комплексно – хранете се пълноценно, набавете си всичките необходими хранителни вещества, за да стимулирате неговия синтез. Не забравяйте, че когато говорим за колаген, максимата, че здравето отвътре си личи отвън, важи с пълна сила.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес