Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко добре чувате? Лесен тест ще ви покаже истинската възраст на слуха ви (ВИДЕО)

05 март 2024, 14:51 часа

Загубата на слуха обикновено е трудно да се забележи веднага, защото се влошава с напредване на възрастта. Това е така, защото малките слухови клетки във вътрешното ви ухо стават по-увредени с възрастта. Но тест, разработен от учени, може да ви покаже реалната ви възраст на слуха.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с тялото ни след седмица гладуване

Именно този тест, който продължава по-малко от една минута, разкрива дали сте изложени на риск от оглушаване. Базира се на проучване от Китай през 2021 г., което анализира как възрастта влияе върху способността да се чуват различни честоти.

Честотата на тона, който потребителите могат да чуят, се измерва в херци (Hz) и се използва за оценка на слуховата способност на хората. Повечето хора в началото на живота могат да чуят звуци до 20 000 Hz. Това е почти наполовина при 11 500 Hz, когато преминете четиридесетте.

При скорошен анализ на резултатите от версията на този тест, базирана на приложението "Еargym", беше открито, че почти половината (47 процента) от хората на възраст между 16 и 35 години имат слух, който е по-стар от тяхната биологична възраст.

Лекарят и съосновател на компанията "Еargym" Анди Шанкс заяви, че повечето хора ще изпитат някаква форма на загуба на слуха през живота си. Той препоръчва редовно да тествате слуха си, за да откриете навреме необичайните промени.

Ако можем да забележим знаците рано и да направим някои малки промени, можем да предприемем стъпки, за да защитим слуха си и да предотвратим бъдеща му загуба , която може да бъде избегната“, казва той.

Според изследване, публикувано в Journal of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, слуховата способност при възрастни над 60 години намалява още повече (8000 Hz) п. Както бе споменато във въведението, това се дължи на увреждане на вътрешното ухо.

Космените клетки, известни като стереоцилии, са отговорни за преобразуването на звуците, които ушите ви улавят, в електрически импулси, които мозъкът ви в крайна сметка интерпретира като разпознаваеми звуци.

Вижте още: Промени в лицето, които говорят за сериозни заболявания

В допълнение, загубата на слуха е един от най-големите модифицируеми рискови фактори за деменция и е силно свързан с лошо психично здраве и когнитивен спад.

Някои хора се раждат със загуба на слуха, но повечето случаи се развиват с годините. Ако забележите признаци на загуба на слуха, важно е да не си поставяте самодиагностика и да посетите вашия общопрактикуващ лекар за задълбочен преглед на слуха.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес