Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои въглехидрати помагат за контрола на кръвната захар и холестерола

13 март 2024, 05:35 часа

При обсъждането на здравословно хранене и отслабване, въглехидратите често са основен фокус на темата. Докато някои диети препоръчват консумация с ниско съдържание на въглехидрати, други отиват дори така далече, че препоръчват напълно изключване на тези енергийни източници за постигане на целите за отслабване.

Но къде е истината в този дебат?

Още: Лекар: Не докосвайте тези храни, ако страдате от високо кръвно налягане

Разбира се, че въглехидратите са от съществено значение за тялото, тъй като те са основният източник на енергия. Въпреки това, не всички въглехидрати са еднакви.

Те могат да се разделят на две основни категории: прости и сложни.

  • Простите въглехидрати, като захарта и сладкишите, се считат за "лоши", особено когато става въпрос за здравословно хранене. Те са склонни да довеждат до бързо повишаване на нивата на кръвната захар и са свързани със загуба на контрол върху апетита.
  • От другата страна, комплексните (сложни) въглехидрати като картофите, кафявият ориз и пълнозърнестият хляб са се установили като "добри" въглехидрати. Те са богати на фибри, което ги прави по-трудно смилаеми и осигуряващи по-дълготрайно чувство на ситост. Тези храни не само контролират апетита, но също така могат да помогнат да се стабилизират нивата на кръвната захар и да се подобри холестеролът.
  • Зеленчуци и плодове, богати на витамини и фибри, също се класифицират като добри въглехидрати и са чудесни допълнения към всяка диета. Те предоставят не само хранителни вещества, но и допълнителен обем, който помага за усещането на ситост.

    Още: Отслабва ли се с ориз или е просто мит

    Важно е да се отбележи, че количеството въглехидрати, които трябва да се консумират, може да варира в зависимост от няколко фактора, включително нивото на активност и предпочитаните видове храни.

    Въглехидратите играят ключова роля в здравословното хранене и отслабването. Като се избягва прекомерното консумиране на прости въглехидрати в полза на комплексните, може да се подобри не само физическото здраве, но и общото благополучие.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес