Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра?

04 септември 2024, 07:45 часа

Хроничната болка в ставите при подагра е толкова упорита и силна, че пациентите, засегнати от заболяването, при което се натрупват кристали от пикочна киселина в ставите, меките тъкани и бъбреците, се стремят да облекчат състоянието си по всички познати начини, сред които е и промяна в режима на хранене. Начинът на хранене и изборът на продукти, които да поднесете на масата си, ако страдате от подагра, са от съществено значение за облекчаване на пристъпите.

Рискови фактори за развитие на подагра

Пристъпите на подаграта са свързани с наднормено тегло, наследственост, прием на някои лекарства, затлъстяване, прекомерна консумация на алкохол и храни, богати на пурини. Липсата на трайно лечение и дългосрочно или окончателно справяне с проблема е още един фактор, оправдаващ усилията, които се полагат за поддържане на заболяването в ремисия.

Още: Кои зеленчуци не трябва да се ядат при подагра?

Пациентите с рискови фактори за развитие на подагра следва да внимават изключително много какво поднасят на масата си и какво консумират особено ако са мъже и ако имат наследствена обремененост и наднормено тегло. Подаграта обикновено се развива в средна възраст, като мъжете са по-застрашени от жените. Младите рядко са засегнати от подагра, но ако това се случи, заболяването при тях протича по-тежко и с по-осезаеми и неприятни симптоми. Подаграта застрашава и дамите по време на тяхната менопауза. По-застрашени от подагра са и пациентите с онкологично заболяване или псориазис.

Рискови фактори за развитие на подагра са и:

  • хипертонията,
  • високите нива на захар в кръвта,
  • висок лош холестерол,
  •  излишни телесни мазнини около талията,
  • напредване на възрастта,
  • мъжки пол,
  • хронично бъбречно заболяване, свързано с уреждане на бъбреците и невъзможността им да филтрират кръвта,
  • ежедневен прием на диуретици, аспирин, ниацин, медикаменти за автоимунни заболявания,
  • редки генетични заболявания, които водят до повишен урат.

Източник: NIAMS

Още: Имаме подагра или нямаме - как да разберем отговора?

Какви са симптомите на подагра?

Силна болка в става или стави, която е толкова нетърпима, че ви буди от сън, е основният симптом, който буквално крещи, че страдате от подагра. Обикновено това се случва внезапно, като причината за пристъпа е грешка в диетата, прекомерна употреба на алкохол, прием на някои медикаменти, физическа травма. В повечето случаи първоначално е засегната една става и тя е на ходилото. Освен силната болка при подагра се наблюдават и:

  • зачервяване на засегнатата става,
  • усещане за затопляне на засегнатата става,
  • подуване,
  • нарушения във функционирането и възможността да се използва засегнатата става и др.

Ако се справите с причинителя на пристъпа, възможно е да нямате следващи пристъпи месеци или дори години – да настъпи ремисия. За да я поддържате тази ремисия, е важно не само да преодолеете зависимостта от вредни навици – да не консумирате алкохол, но и да преосмислите менюто си, премахвайки от него продукти, които са вредни при подагра, и да ги замените с полезни за здравословното си състояние храни. Това е важно, защото нелекувана и оставена, без да се предприемат мерки за намаляване на пристъпите и постигане на ремисия, подаграта може да доведе до усложнения, свързани със сърцето и бъбреците.

Още: Тези храни може да предизвикат подагра дори на 25 години

Кои храни е забранено да се ядат при подагра?

Най-любопитният факт, свързан със забранените и позволените храни при подагра, е, че има и плодове, от чиято консумация трябва да се въздържате. Преди да научим кои плодове е „забранено“ да се ядат при подагра, нека видим списъка с най-вредните за заболяването храни.

  • Напитки с добавена захар като сокове и газирани безалкохолни напитки,
  • храни, които са богати на пурини, от животински източници – дивечово месо, субпродукти, червено месо, морски дарове, салами,
  • алкохол, като само виното е позволено и то в минимални количества,
  • храни, съдържащи глюкозо-фруктозен сироп, и други храни със захар или фруктоза, като фруктозата се намират в изобилие в много храни  като дори в хляба и кетчупа се съдържа, което красноречиво сочи, че с тях трябва да се внимава.

Не виждате в този списък плодове? Да поговорим за тях.

Още: Кои са първите симптоми на подагра?

Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра, за да се постигне ремисия?

Всички плодове, от които сте си приготвили сок с добавена захар, са напълно неприемливи, тъй като захарта в сокове и газирани напитки води до пристъп.

Как стоят нещата с плодовете, които не са приготвени като сок? Кои плодове е „забранено“ да се ядат при подагра? Тъй като стана ясно, че консумацията на храни с фруктоза води до увеличаване на риска от пристъпи и тяхната тежест, е важно изборът на плодове, безопасни за консумация при подагра, да е съобразен с този факт. Полезни за страдащите от подагра са плодове с ниско съдържание на фруктоза и въглехидрати – горски плодове, кайсии, ягоди, череши, пъпеш и нектарини. Сред забранените плодове са такива, които се открояват със сладостта си и с високото съдържание на фруктоза като круши и ябълки например.

Източник: Osmosis

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес