Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ябълки са най-полезни за възрастните хора?

09 октомври 2024, 22:10 часа

Ябълките, както и всички плодове, са богати на витамини, така че са не само вкусни, но и полезни, особено за възрастните хора. С възрастта полезните компоненти и минерали се "отмиват" от тялото, което води до влошаване на здравето и отслабване на имунитета. Ето защо на възрастните хора се препоръчва да ядат храни, богати на хранителни вещества. 

Ябълките са едни от най-разпространените плодове, чиито плодове съдържат почти цялата периодична таблица: йод, калций, цинк, мед, желязо, магнезий, калий, както и витамини А, В и С. Плодът е обогатен с полезния винена и ябълчена киселина, етерични масла, докато съдържа много по-малко захар от праскови, портокали или банани.

Експерт: Направете това с ябълките, за да премахнете пестицидите

„Както знаете, ябълките се считат за продукт, който помага при хранителни корекции и диети, но много диетолози казват, че поради захарта, съдържаща се в плодовете, те не само не помагат при отслабване, но и допринасят за наддаване на тегло. Всъщност ябълките са полезни за тези, които страдат от диабет или инсулинова резистентност, но при гастрит и други заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, е по-добре да ги изключите от диетата си“, казва диетологът Марина Карпова.

Най-полезните ябълки за възрастните хора 

"Ако ядете ябълки, които току-що сте откъснали, те ще бъдат най-здравословни, защото преди да бъдат откъснати, те съдържат максимум хранителни вещества, които между другото се съдържат не само в самия плод, но и в кората му. Така че, ако предпочитате обелени ябълки, ще консумирате по-малко калории и малко по-малко витамини по време на хранене", казва лекарят.

„Пресните ябълки са много полезни за премахване на токсините от кръвта, тъй като са обогатени с желязо. Полезни са и за тези, които страдат от проблеми с опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, както и с бъбречни заболявания. Доказано е, че редовната консумация на пресни ябълки намалява риска от развитие на рак. Но ако имате диабет, пресните ябълки трябва да се консумират с повишено внимание“, предупреждава специалистът. 

Ябълките, изпечени във фурната, въпреки че добавят калории, не губят полезните си свойства, а само увеличават ползите си. Такива ябълки ще бъдат полезни при наличие на заболявания, свързани с чревни разстройства, както и за тези, които страдат от диабет. Освен това печените ябълки се усвояват много по-добре и по-бързо от пресните плодове.

„Печените ябълки са полезни не само за възрастни, но и за деца, тъй като подобряват апетита, а за тези, които искат да отслабнат, такива ябълки ще бъдат добър източник на хранителни вещества за тялото. Въпреки факта, че печената ябълка леко повишава калорийното си ниво, тя помага за премахване на излишната течност от тялото и намаляване на отока“, казва диетологът. 

"Сушените ябълки, колкото и да е странно, не губят полезните си свойства, но не съдържат мазнини. При сушене влагата напуска заедно с водата, но хранителните вещества и фибрите остават почти непроменени. Така че, ако имате недостиг на витамини, сушените ябълки могат лесно да заменят цял ​​скъп курс от витамини", казва лекарят.

„Сушените ябълки, както и пресните, не се препоръчват за тези, които са диагностицирани с диабет и стомашно-чревни проблеми, но в други случаи те ще бъдат отлична помощ за укрепване на имунната система. Сушените ябълки помагат да се справите по-бързо с настинките и да боледувате по-рядко”, казва диетологът.

Това издава, че ябълките са пълни с пестициди

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес