Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-подходящото сирене за хората с диабет

18 юли 2024, 16:23 часа

Сиренето е една от любимите храни за много хора и те казват, че не могат да си представят диетата си без него. Но за тези с особени хранителни нужди, сиренето може да бъде от съществено значение за здравето.

Още: Масло от риган: Ползи за здравето и как да го приготвите у дома

Докато много хранителни експерти имат противоречиви мнения относно включването на сирене и млечни продукти в диетата на хора с диабет, науката показва, че е полезно да се консумира сирене дори при диабет, но трябва да се внимава с избора на вид!

Как консумацията на сирене влияе на кръвната захар

Хората с диабет трябва да обръщат внимание на гликемичния индекс на храните и съдържанието на въглехидрати. Гликемичният индекс е число, което варира от 0 до 100 и показва колко бързо дадена храна повишава кръвната захар. Колкото по-високо е числото, толкова по-бързо тази храна повишава кръвната захар.

Храните с висок гликемичен индекс обикновено са богати на въглехидрати. За щастие, повечето сирена съдържат малко или никакви въглехидрати и се нареждат ниско в скалата на гликемичния индекс. Това е добра новина за хората с диабет, които обичат сирене, тъй като храните с нисък гликемичен индекс помагат за управлението на диабет тип 2 и поддържането на здравословно тегло.

Ползите от консумацията на сирене

Според проучвания, консумацията на млечни продукти като сирене и кисело мляко може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2. Все пак, много видове сирене са богати на наситени мазнини и големи количества от тях могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Затова е важно да се избира сирене с ниско съдържание на наситени мазнини, когато е възможно и да се консумира умерено сирене с високо съдържание на наситени мазнини.

Друга полза е протеинът. Протеините участват в много важни функции на организма, като растежа на мускулите, здравето на имунната система и възстановяването на тъканите. Освен това, протеинът може да помогне за регулиране на кръвната захар и да намали усвояването на въглехидрати.

Този нутриент също така засища и помага да се ограничи апетитът, което намалява вероятността да преяждате или да копнеете за сладки, нискохранителни храни. Както при наситените мазнини, съдържанието на протеини в сиренето варира значително от един вид до друг, затова е препоръчително да се избира сирене с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на протеини.

Какво друго да имате предвид

Известно е, че консумацията на големи количества наситени мазнини и натрий може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, за които хората с диабет са в по-голям риск. Сиренето може да съдържа високи количества от тези два елемента, но добрата новина е, че има видове сирене с ниско съдържание, които са най-подходящи за хора с диабет, като извара или чедър.

Още: Магнезий или калций: Кое е най-доброто решение за здрави кости

Бъдете съзнателен потребител и четете етикета на продукта, който купувате, за да сте сигурни, че избирате сирене с ниско съдържание на натрий или мазнини.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес