Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киселата истина: Научните факти за ползите от водата с лимон

05 май 2022, 10:35 часа

„Ако съдбата ти поднесе лимон, направи си лимонада“, съветва Дейл Карнеги. Малко вероятно е мнозина днес да правят домашни плодови напитки, но лимоновата вода често може да се види в хладилника на тези, които се грижат за фигурата си.

Някои диетолози препоръчват да пиете вода с лимон всяка сутрин на празен стомах вместо кафе. Смята се, че по този начин можете да си създадете здравословен навик. Наистина ли тази напитка е толкова добра, колкото казват почитателите на здравословното хранене в социалните мрежи? Нека разберем.

Научно доказано

Клиничните изследвания са доказали, че водата с лимон има редица ползи за здравето.

Подобрява храносмилането

Именно благодарение на това качество водата с лимон помага при подуване на корема и киселини.

Полезна е за отслабване

Ежедневният прием помага за намаляване на телесното тегло и поддържане на фигурата в желаните граници.

Повишава имунитета

Лимоните съдържат витамин С, за който е известно, че укрепва имунната система, като помага на тялото да се пребори с настинки и инфекции.

Понижава кръвното налягане

Богатото съдържание на калций и калий в цитрусовите плодове понижават кръвното налягане според проучване, публикувано в Journal of Experimental and Clinical Medicine.

Подобрява кожата

Тук отново ключова роля играе витамин С, който е добър антиоксидант. Следователно лимоновата вода може да намали признаците на стареене.

Букет от полезни вещества

По данни на сайта NutritionData сокът от един лимон съдържа:

• 11,7 ккал;

• 21,6 мг витамин С;

• 6,1 мкг фолиева киселина;

• 3,3 мг калций;

• 2,8 мг магнезий;

• 2,8 мг фосфор;

• 58,3 мг калий.

Предотвратява белези

Лимонът действително е добър източник на фолиева киселина и калий, както и склад на витамин С. В същото време в него практически липсват наситени мазнини, холестерол и сол.

Според изследване, публикувано в списанието Nutrients през 2017 г., консумацията на цитрусови плодове може да насърчи по-бързото заздравяване на кожата и да предотврати образуването на белези. Друго изследване е доказало, че витамин С помага за намаляване на образуването на бръчки при голи мишки, стимулирайки производството на колаген.

Големите дози витамин С ефективно укрепват имунната система. Изследване е установило, че 200 мг витамин С на ден помагат за лечение на респираторни инфекции като настинка и дори пневмония. Според NutritionData лимоните съдържат около 139% от препоръчителната дневна доза витамин С, така че с тях можете да започнете витаминен курс.

Киселото лекарство

Калцият и калият в лимоните понижават кръвното налягане. Резултатите от изследване, публикувано в Journal of Nutrition and Metabolism, свидетелстват, че консумацията на лимони в комбинация с физическа активност действително понижава кръвното налягане.

Все още няма клинични изследвания за лимона като средство за храносмилане и загуба на тегло. Това обаче не отменя полезните свойства на водата с лимон.

Ако се откажете от сладките газирани напитки и плодовите сокове в полза на тази натурална напитка, то намаляването на калориите ще се случи по естествен начин. Освен това водата с лимон помага за по-доброто хидратиране на организма. Тя помага за ускоряване на загубата на тегло, като премахва излишната вода от тялото, отбелязва Live Science.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес