Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Този алкохол понижава лошия холестерола

02 октомври 2024, 14:55 часа

Червеното вино, в ограничени количества, отдавна се смята за здравословно за сърцето. Алкохолът и някои вещества в червеното вино, наречени антиоксиданти, могат да помогнат за предотвратяване на коронарна артериална болест, състояние, което води до инфаркт.

Aнтиоксидантите в червеното вино могат да повишат нивата на холестерола с липопротеини с висока плътност (HDL), наричан още „добър“ холестерол, и да предпазят от натрупване на "лош" холестерол.

Пиенето на вино в ограничени количества може да подобри здравето на сърцето ви.

Защо червеното вино е здравословно за сърцето?

Антиоксидантите в червеното вино, наречени полифеноли, могат да помогнат за защита на лигавицата на кръвоносните съдове в сърцето. Полифенолът, наречен ресвератрол, е част от червеното вино, която е много здравословна.

Ресвератрол в червено вино

Ресвератролът може да помогне за предотвратяване на увреждане на кръвоносните съдове, да понижи холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL), наричан още "лош" холестерол, и да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Но резултатите от проучването за ресвератрол са смесени. Някои изследвания показват, че ресвератролът може да бъде свързан с по-нисък риск от подуване и дразнене, наречено възпаление, и съсирване на кръвта. И двете могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Ресвератрол в грозде, добавки и други храни

Ресвератролът в червеното вино идва от кожата на гроздето, използвано за направата му. Просто яденето на грозде или пиенето на гроздов сок може да бъде начин да получите ресвератрол, без да пиете алкохол. Соковете от червено и лилаво грозде може да имат някои от същите полезни за сърцето предимства на червеното вино.

Фъстъците, малините и червените боровинки също имат малко ресвератрол. 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес