Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Този алкохол е по-полезен за сърцето от бялото вино

15 септември 2024, 22:24 часа

Червеното вино има по-силни антиоксидантни свойства от бялото, намалява нуждата на миокарда от кислород, така че червеното вино е по-здравословно за сърцето, каза кардиологът Юлия Маршинцева.

Защо червеното вино е по-здравословно за сърцето, а не бялото?

"Счита се, че червеното вино има осем пъти повече антиоксидантни свойства от бялото вино, така че червеното, разбира се, се счита за по-полезно за организма“, казва д-р Маршинцева.

Този плод предпазва сърцето и червата

Според нея е погрешно да се смята, че като пие всеки ден допустимата доза червено вино, човек ще избегне всякакви заболявания, но най-вероятно няма да има пагубен ефект върху сърцето.

„Червеното вино е полезно за сърцето поради антиоксидантните си свойства, тоест намалява нуждата на миокарда от кислород. Приемът на 100-200 милилитра червено вино едва ли ще има пагубен ефект върху сърцето, но процентът на ползата също е малка, едва ли ще е особено забележима”, допълва кардиологът.

Полезни свойства на червеното вино

Още през 2011 г. френски учени публикуваха резултати от изследване в научното списание FASEB, които потвърждават: рестеваролът в червеното вино разгражда холестерола: същата животинска мазнина, която се отлага на ненужни места и запушва стените на кръвоносните съдове.

Виното тонизира мускулите, облекчава мускулните болки след тренировка и е показано за хора, които не се движат много, за да свалят няколко килограма поради ускорения от него метаболизъм.

Същият рестеварол е в състояние да премахне от тялото свободните радикали, които водят до онкологични заболявания. В същото време, като биологична добавка, рестеваролът се смяташе за неефективен и се препоръчва набавянето му само от червено вино - в случая той разгръща най-силно лечебните си свойства.

Освен това червеното вино има положителен ефект върху вътрешните органи. Пречиства съдовете и стомаха, успокоява нервната система. Налягането се нормализира. Облекчава мускулната болка. Разтваря камъните в бъбреците, казва още специалистът.

"Най-активни потребители на червено вино са французите и италианците. Французите страдат от сърдечно-съдови заболявания по-рядко от други нации, тъй като червеното вино пречиства кръвоносните съдове от холестерола и нормализира кръвното налягане", казва още експертът.

Този зеленчук е полезен не само за сърцето и червата, но и помага да откажете цигарите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес