Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Първият симптом на висок холестерол се появява в очите

09 октомври 2024, 19:00 часа

Симптомите на висок холестерол могат да включват проблеми с очите ви, като замъглено зрение, виждане на тъмни петна, болка в очите и други. Очите също могат да бъдат засегнати по начини, които не променят начина, по който виждате. Един такъв пример е най-често срещаният очен проблем, свързан с холестерола , ксантелазма, пожълтяване на кожата около очите.

Вижте още: Еликсир за редица болести: Рецепта за домашен мехлем със смокини и зехтин

Ето какво трябва да знаете за признаците и симптомите на висок холестерол, които могат да се появят в и около очите ви, и кога трябва да отидете на лекар за тях.

Чести симптоми

Вашето тяло се нуждае от холестерол, вид мазнина, за да функционира правилно. Въпреки това наличието на твърде много холестерол в кръвта ви може да повлияе негативно на вашето здраве.

Някои често срещани симптоми на висок холестерол могат да се появят във и около очите ви.

Ксантелазма

Най-честият очен симптом, който е свързан с високия холестерол, е ксантелазмата - плоска или донякъде повдигната жълтеникава област около очите или близо до носа. Отлаганията се причиняват от натрупване на холестерол под кожата. Ксантелазмите не засягат зрението ви.

Около половината от хората, които имат ксантелазми, имат висок холестерол. Те са често срещани при жени от азиатски или средиземноморски произход.

Ксантелазмите са по-чести, ако:

- сте с наднормено тегло

- пушачи сте

- имате диабет

- имате високо кръвно налягане

Аркус Сенилис

Състояние, наречено arcus senilis, също може да показва висок холестерол. При това състояние около външната страна на предната част на окото се образува син, бял или светлосив пръстен, тъй като повече холестерол достига до роговицата.

Пръстенът ще се появи около оцветената част на окото (ириса). Може да си мислите, че вашият ирис има два цвята, но това е само обезцветяване. Пръстенът не влияе на способността ви да виждате.

Първоначално arcus senilis може да се появи само в горната и долната част на роговицата ви. В крайна сметка може да образува пълен пръстен около роговицата. 

Не всеки човек с arcus senilis има висок холестерол. Въпреки това, ако семейството ви има анамнеза за висок холестерол, е по-вероятно да развиете arcus senilis.

Arcus senilis се среща по-често в средна възраст. Когато остареят, много възрастни в крайна сметка ще развият arcus senilis.  по-вероятно да получите arcus senilis, ако сте мъж или черен.

Цветен пръстен около роговицата при деца или млади възрастни се нарича arcus juveniles.  Когато пръстенът се появи около очите на деца или по-млади хора, това е по-силен признак за висок холестерол, отколкото arcus senilis при възрастни.

Вижте още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

Плакет Холенхорст

Плака на Холенхорст е налице, когато парче холестерол или фибрин се открие в артерията на ретината. Това парче холестерол обикновено идва от по-голяма артерия в тялото, като каротидната артерия, и може да е признак за по-сериозни проблеми.

Тази плака е по-често срещана при възрастни хора. Самата плака не предизвиква симптоми; може да не знаете, че имате такава, докато не причини запушване.

Плаката на Hollenhorst може да означава по-голям съсирек или запушване на каротидната артерия. 

Кога да посетите лекар

Ако забележите постепенна промяна в зрението си, важно е да уведомите очния си лекар. Прегледът може да им помогне да определят какво причинява промяна в зрението ви.

Някои от очните състояния, които са свързани с високия холестерол, включително ксантелазма и аркус сенилис, обикновено не причиняват промени в зрението.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес