Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за високото кръвно налягане

28 август 2023, 07:35 часа

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е широко разпространено заболяване, което оказва значително влияние върху здравето на хората в световен мащаб. Разбирането на фактите и статистическите данни за високото кръвно налягане е от решаващо значение както за хората, така и за системите на здравеопазване.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) високото кръвно налягане е водеща причина за сърдечносъдови заболявания, като инфаркти и инсулти. То засяга приблизително 1,13 милиарда души по света, като допринася за около 7,5 милиона смъртни случая годишно. Тези тревожни цифри подчертават спешната необходимост от справяне с това състояние в световен мащаб.

Само в Съединените щати според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) близо 45% от възрастните имат хипертония. Това състояние често е наричано "тихият убиец", тъй като обикновено не се проявява с видими симптоми, докато не причини увреждане на сърдечносъдовата система. Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително сърдечни заболявания, проблеми с бъбреците и дори влошаване на когнитивните способности.

Още: Трябва ли да се пие аспирин при високо кръвно?

Някои рискови фактори увеличават вероятността от развитие на високо кръвно налягане. Те включват заседнал начин на живот, лоши хранителни навици (висок прием на сол и ниско съдържание на калий), прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене. Генетиката и семейната история също играят роля, тъй като хората с фамилна обремененост от хипертония са по-предразположени към развитие на това състояние.

Възрастта е друг важен фактор. Рискът от високо кръвно налягане се увеличава с възрастта, като повечето от случаите са при лица над 65 години. Важно е обаче да се отбележи, че хипертонията може да засегне хора от всички възрасти, включително деца и млади хора, често поради затлъстяване и лоши навици на живот.

Превантивните мерки и стратегиите за управление са от решаващо значение за справяне с високото кръвно налягане. Промените в начина на живот, като например приемането на балансирана диета, редовната физическа активност, овладяването на стреса и избягването на тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, могат значително да намалят риска от хипертония. За тези, които вече са диагностицирани, спазването на медицинските препоръки, като например приемането на предписаните лекарства, поддържането на здравословно тегло и редовното посещение на контролни прегледи, е от жизненоважно значение за поддържане на нивата на кръвното налягане под контрол.

Кампаниите за обществено здраве и образователните инициативи са от съществено значение за повишаване на осведомеността относно рисковете, свързани с високото кръвно налягане, и за насърчаване на превантивните действия. Като разбират фактите и статистиката, свързани с това състояние, хората и общностите могат да предприемат активни действия за защита на сърдечносъдовото си здраве и цялостното си благосъстояние. Чрез съгласувани усилия можем да работим за намаляване на глобалното бреме на високото кръвно налягане и свързаните с него усложнения.

Още: Медик: Високото кръвно? Няма човек, който да е направил ТЕЗИ неща и да не го е свалил

Източник: VeryWellHealth

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес