Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са най-честите усложнения след тежък грип?

11 януари 2023, 17:11 часа

Грипът е силно заразна инфекция на горните дихателни пътища, която се предава предимно по въздушно-капков път. Неговият причинител е РНК-съдържащият вирус Influenza virus. Грипът се различава от другите остри респираторни вирусни инфекции (ARVI) с по-тежко протичане, висок риск от усложнения.

Кой е изложен на риск от грипни усложнения?

Грипът е особено опасен за хора, страдащи от следните хронични патологии:

  • бронхопулмонални - бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест;
  • сърдечно-съдови - исхемична болест на сърцето, атеросклероза, тромбофлебит;
  • ендокринно-обменни - захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези;
  • бъбречна недостатъчност;
  • затлъстяване и други метаболитни нарушения.

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

Три категории пациенти са изложени на риск:

- Старческа възраст - 80-90% от грипните усложнения се появяват при пациенти над 65 години. Това се дължи на свързаното с възрастта отслабване на имунния отговор и наличието на поне едно от изброените по-горе хронични заболявания.

- Бебета - особено често грипът дава усложнения при деца под 3-5 месечна възраст поради незрялост на имунната им система.

- Бременни жени - естествено намаляване на имунитета и преструктуриране на работата на всички органи и системи, позволяващи успешно раждане на плода, повишават риска от инфекция и развитие на усложнения при майката и плода.

При възрастни в млада и зряла възраст без хронични заболявания усложненията на грипа се развиват по-рядко и са придружени от леки симптоми.

Усложненията на грипа най-често възникват на фона на отслабен имунен отговор - след предишно тежко заболяване, на фона на психо-емоционален стрес, в резултат на продължително лечение с кортикостероиди.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

Признаци на усложнен ход на грипа:

  •  изтощителна слабост, която се изразява в чувството, че буквално няма сила да се движи;
  •  повишаване на температурата до 40 ° C или повече;
  •  задух, усещане за липса на въздух, сърцебиене при малко физическо натоварване;
  •  цианоза - цианоза на кожата и лигавиците;
  •  болка в гърдите;
  •  промяна на суха кашлица продуктивна - с храчки (често - с примес на кръв).
  •  рядко уриниране с отделяне на малки порции урина;
  •  замаяност и многократно повръщане;
  •  конвулсии, припадък;
  •  сънливост, объркване;
  •  остър енцефалит.

Ако забележите тези предупредителни знаци, спешно се обадете на местен терапевт или екип на линейка, в зависимост от тежестта на проявите.

Грипни усложнения, свързани директно с вируса

Неусложненият грип засяга горните дихателни пътища. Разпространението на вируса в други органи и системи, тяхното възпаление, причинено от вирусна интоксикация, се считат за усложнения.

Най-честите грипни усложнения от страна на дихателните пътища - вирусен ларингит, трахеит, бронхит. Особено опасна е първичната пневмония - вирусно възпаление на белите дробове. На фона на възпалителния процес бързо се развива синдром на остър респираторен дистрес - животозастрашаващо състояние, придружено от тежка дихателна недостатъчност, шок.

Бърза пилешка супа против грип - хем вкусна, хем полезна

По-рядко грипният вирус причинява инфекциозно-токсично увреждане на други органи. Неговите прояви:

- Вирусният миокардит е възпаление на сърдечния мускул. Това заболяване, като правило, протича сравнително лесно и завършва с пълно възстановяване, но понякога води до тежка сърдечна недостатъчност и смърт.

- Невротоксичният синдром е увреждане на мозъка. Унищожаването на респираторните епителни клетки от грипния вирус е придружено от освобождаване на токсини в кръвния поток, нарушение на водно-електролитния и киселинно-алкалния метаболизъм. Първи са засегнати нервните влакна. При неусложнения грип увреждането на централната нервна система е малко и се проявява с главоболие. При тежка интоксикация може да се развие мозъчен оток.

- Синдромът на Reye е вид невротоксичен синдром с едновременно чернодробно увреждане (мастна дегенерация). Развива се при деца и юноши.

- При бременни жени грипът често води до тромбоза, прееклампсия, вътрематочна смърт и загуба на плода. При сложен ход на заболяването честотата на спонтанните аборти достига 25%, преждевременното раждане - 16%. Инфекцията, пренесена от майката през II и III триместър на бременността, може да доведе до вродени аномалии на сърдечно-съдовата система, мозъчни дефекти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес