Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви храни да ядете на 30 години, за да изглеждате на 20

04 октомври 2024, 07:00 часа

На 20 години тялото ни все още расте. На тази възраст имаме балансирана мускулна маса, висококачествено кръвоснабдяване, а следователно и здраво тяло и еластична кожа. Но на 30 години кожата става по-малко еластична, под очите се появяват крачета на гарвани, а несъвършеното деколте постепенно ни напомня, че сме на 40.

Увяхването на организма не може да бъде спряно, но този процес може да бъде забавен, като се грижим за правилното хранене. Разказваме ви кои продукти трябва да въведете в диетата си още сега.

Доматите неутрализират вредното въздействие на околната среда

Още: Кои храни помагат за пречистване на кръвта от излишната захар?

Доматите са естествени антиоксиданти, които намаляват вредното въздействие на свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които навлизат в организма отвън, предимно от замърсения въздух. Те се образуват и в самото тяло, ако се храните неправилно или се увличате по слънчевите бани.

Всичко това предизвиква окислителни реакции, които са вредни за клетките, и тук на помощ идва доматът. Той съдържа животоспасяващия ликопен - каротеноиден пигмент, който оцветява плодове като домати, дини и гуава. Ликопенът не само защитава самото растение от слънчевата светлина и окислителните процеси, но и предпазва човека, който е консумирал зеленчука, от неблагоприятните въздействия на околната среда.

Доматите стимулират обмяната на веществата, която се забавя след 30 години. Витамин С в доматите е отлично вещество против стареене, а ценните минерали - калий, калций, фосфор и цинк - правят човешкия организъм по-силен и здрав.

Сьомгата стимулира мозъчната функция

Още: Вреден ли е хлябът за фигурата ви: кой е най-диетичният и колко можете да ядете на ден?

Бизнесдамата, дизайнер, певица и съпруга на легендарния футболист Виктория Бекъм всеки ден хапва по малко червена риба. Тази диета ѝ е препоръчана от холивудския дерматолог Харолд Лансър. Звездната пациентка признава, че не може да си представи деня си без сьомга, и казва, че благодарение на рибата кожата ѝ изглежда здрава и млада.

Сьомгата е един от най-здравословните видове риба, с високо съдържание на протеини и мастни киселини, особено омега-3. Мастните киселини намаляват агресията, импулсивността и депресията, което означава, че помагат да се избегнат психичните разстройства, подобряват здравето на човешкия организъм и удължават младостта на мозъка. Специалистите по хранене препоръчват да се консумира сьомга в малки количества ( четири пъти седмично ). Редовната консумация на този морски продукт, поради наличието на селен в него, може също така да предотврати развитието на заболявания на сърцето и щитовидната жлеза.

Черният ориз контролира нивата на холестерола

В древен Китай черният ориз се е смятал за толкова уникален и здравословен, че е бил забранен за простосмъртните и само членовете на императорското семейство са можели да го консумират. Черният ориз е богат на протеини и е добър източник на желязо - минерал, който е необходим за пренасянето на кислорода в организма. В сравнение с белия ориз, черният ориз осигурява повече антиоксиданти, които ни предпазват от въздействието на неблагоприятната външна среда. Зърната му са богати и на фибри, които помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и избягване на инсулиновите скокове.

Още: Така трябва да приготвяме зеленчуците, за да носят полза, а не вреда.

Кивито предпазва от целулит и предотвратява бързото посивяване на косата

Кивито е голям съюзник на красотата, защото съдържа огромно количество витамин С, който насърчава производството на колаген и повишава тонуса и еластичността на кожата. Освен това то е богато на магнезий и калий - два минерала, които подобряват кръвообращението. Друго положително качество на плода е способността му да прочиства организма от солите, които образуват камъни в бъбреците. Освен това консумацията на плода предотвратява подуването и целулита. Експертите твърдят, че ако ядете киви няколко пъти седмично, то ще ви помогне да намалите риска от ранно посивяване на косата и да поддържате здравословен блясък с естествения ѝ цвят.

Червеното зеле забавя появата на първите бръчки

Полезните свойства на зелето са били известни още през XV в. пр. Хр. в Древен Египет лекарите на фараоните препоръчвали включването на този зеленчук дори в детското хранене. Плодовете на червеното зеле са били наричани растението на вещиците не само заради необичайния им цвят, но и заради лечебните им свойства. Чудодейните свойства на зеленчука се обясняват с наличието на каротин, който е 4 пъти повече, отколкото в бялото зеле, и на фибри, които са два пъти повече.

По-добре е зелето да се консумира сурово, тогава то е в състояние да премахне вредните вещества от организма и да подобри храносмилането. Антоцианинът, съдържащ се в червеното зеле, който му придава специален цвят, помага да се противодейства на свободните радикали, отговорни за преждевременното стареене на клетките и тъканите. Червеното зеле е източник и на триптофан - незаменима аминокиселина, която спомага за освобождаването на серотонин - хормона на щастието.

източник: https://theday.ru/krasota-zdorovie/dietyi-i-sport/kakie-produkty-est-v-30-chtoby-vyglyadet-na-20/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес