Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как социалните мрежи вредят на психичното здраве на тийнейджърите

28 януари 2021, 10:10 часа

Психичното здраве на тийнейджърите е увредено от интензивното използване на социални мрежи, установява доклад, цитиран от Би Би Си.

Изследвания от Института за образователна политика и The Prince's Trust показват, че благосъстоянието и самочувствието са сходни при всички деца в начална училищна възраст, предаде БГНЕС.

Благосъстоянието на момчетата и момичетата е засегнато на 14-годишна възраст, но психичното здраве на момичетата намалява повече след това, е едно от заключенията на доклада.

Липсата на упражнения е друг допринасящ фактор - изострен от пандемията, се казва в изследването.

Според изследването:

• Всяко трето момиче е недоволно от външния си вид до 14-годишна възраст, в сравнение с всяко седмо в края на началното училище

• Броят на младите хора с вероятни психични заболявания се е увеличил до всеки шести, в сравнение с всеки девети през 2017 г.

Благополучието и на двата пола е паднало през юношеството, като момичетата преживяват по-голям спад, се казва в доклада.

Въпреки това, проучването установява, че самочувствието и благосъстоянието на момичетата се стабилизира, когато преминат в късните си тийнейджърски години, докато при момчетата продължава да спада.

Интензивното използване на социалните мрежи е свързано с отрицателно благосъстояние и самочувствие, независимо от психическото състояние на младия човек, като повече момичета изпитват чувство на депресия и безнадеждност.

„Тези, които се чувстват по-зле, могат да се обърнат към социалните мрежи за утеха или усещане на общност“, каза за изследването д-р Ейми Орбен, научен сътрудник в колежа Еманюел към Университета в Кеймбридж.

Семейните доходи, упражненията и лошото майчино здраве също допринасят за психическото състояние на младите хора, установи проучването.

Но редовните упражнения имат положително въздействие върху двата пола, се казва в доклада.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес