Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имам ли бактериална инфекция – ето как да разбера

29 юни 2023, 17:15 часа

В България антибиотици, предназначени за лечение на бактериални инфекции, лесно могат да бъдат закупени и без рецепта, докато контролът в други страни, както и изписването на тези лекарства, е много по-строг.

Българите често си самоназначаваме антибиотици, поставяйки си сами диагноза и решавайки, че те ще излекуват болното ни гърло или грипа, който ни е пипнал. Това е погрешна и опасна практика, която може да доведе до резистентност и до неефективност на редица антибиотици като цяло.

Нещо повече – тези медикаменти са ефективни само при бактериална инфекция, каквато не са нито грипът, нито болното гърло, резултат от вирусна инфекция. Практиката да се пият антибиотици, без да има необходимост от тях и без да е доказана бактериална инфекция и направена антибиограма за доказване на чувствителността на изолирана бактерия към различни групи антибиотици с цел предписване на най-добрия от тях в конкретния случай, е опасна и налага поне да можем да различаваме вирусни от бактериални заболявания и да имаме елементарни познания по темата имам ли бактериална инфекция и как да разбера.

Естествено, най-доброто решение е лекарска консултация, преглед при специалист и нулева толерантност към самолечението, но тъй като не можем да променим манталитета и порочните практики, то поне можем да помогнем с информация по темата как да разбера имам ли бактериална инфекция.

Имам ли бактериална инфекция – как да разбера в лаборатория?

Преди да ви дадем насоки как и възможно ли е да откриете отговора на този въпрос сами – по симптомите си, ще повторим още веднъж – най-сигурният начин за откриване на причинителя и назначаване на най-подходящия антибиотик в конкретния случай, е антибиограмата.

Тя представлява взимане на секрет, който може да бъде храчка, носо-гърлен, раневи, кръв и кръвни продукти, урина, секрет от ухото и други и изолиране на бактерии от него. След това бактериалната колония се тества с различни антибиотици и се открива най-подходящия за конкретната бактерия и пациент, който гарантира най-ефективно и бързо лечение с най-малко странични ефекти.

Имам ли бактериална инфекция – как да разбера сама?

Различаването на бактериална от вирусна инфекция е трудно за пациента и често може да бъде сгрешено от него, ако съди само по симптомите. И бактериалните, и вирусните инфекции причиняват умора, сънливост, повръщане, диария, слабост, мускулни болки, повишаване на телесната температура, кашлица, хрема и т.н. Симптомите често се припокриват и това прави отговора на въпроса имам ли бактериална инфекция – как да разбера сама труден.

5 опасни бактерии, които ви дебнат в морето и как да се предпазите от тях

Тежестта на заболяването също не е критерий за разграничаването на вирусни от бактериални инфекции. И вирусите, и лошите бактерии могат да причинят както леки и незначителни симптоми, леко протичащо заболяване, така и да доведат пациента до тежко състояние, нужда от болнично лечение и дори летален изход.

Дори да знаете диагнозата си – примерно пневмония – пак е трудно да определите сами и дори невъзможно дали говорим за вирусна, или за бактериална такава. Нещо повече – неправилно лекуваната вирусна инфекция може да се развие неприятно с бактериално наслагване и да се усложни, поради което още веднъж съветваме да не се самолекувате и да потърсите лекар, който да открие причинителя на заболяването ви, вместо да се питате имам ли бактериална инфекция как да разбера. Самолечението може да струва скъпо – първо, за здравето, второ, защото купувате лекарства, които е твърде възможно да не са подходящи за вашето заболяване и състояние и да не помагат, което води до последващи покупки и евентуални странични ефекти от приема на много медикаменти.

Не обичате лекарските кабинети и не бихте ги посетили поне не и на крака? Има решение и за вас, но то не е свързано с пророческо гадаене от какво точно страдате. На пазара се предлагат медицински тестове за домашна употреба, които ще ви помогнат да откриете евентуално бактериално заболяване или наслагване върху вирусната инфекция.

Има и друг начин – с елементарна кръвна картина, ако не сте фенове на домашните тестове, направени на същия принцип. Изследвайте в лаборатория CRP. Този показател ще ви разкрие достатъчно дали заболяването ви е свързано с вирусна, или с бактериална инфекция. При стойности над 30 mg/l се подозира бактериална инфекция. Изследването се прави в рамките на първия ден от появата на симптомите и ако стойностите са над 30, може да имате сериозни подозрения, че не вируси, а бактерии ви повалят и рушат здравето ви.

Понякога дефинирането и определянето дали страдате от вирусна, или от бактериална инфекция може да се окаже трудно дори за личния ви лекар и той да поиска допълнителни прегледи и тестове, за да открие какво предизвиква страданието ви и да ви бъде предписано най-правилното за конкретния случай и за вас лечение. Доверете се на специалистите.

Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт в света, сочи изследване

Какво друго трябва да знаете за бактериите и бактериалните инфекции?

Не всички бактерии са опасни и вредни. Всъщност по-голямата част от тях са полезни или напълно безвредни. Бактериалните инфекции възникват, когато лошите бактериите навлязат в тялото ви, където се намножават, и без силна имунна система или лечение, предписано от лекар, организмът често не може да се справи. Бактериите могат да навлязат в тялото ви чрез:

-          кръв и телесни течности,

-          рани или нарушаване на целостта на кожата,

-          заразени вода и храна,

-          дихателен път – чрез капчици при кихане, кашляне или говор от заразен човек,

-          споделяне на ястия, прибори, бутилки с течност за пиене,

-          докосване на мръсни повърхности и след това докосване на очите, носа или устата ви.

Начините на предаване са лесни, което прави превенцията – маска при посещение при болен човек, често измиване на ръцете и поддържане на отлична лична хигиена ключови за избягване на бактериалните инфекции.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес