Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И главният фактор за отслабването е…

02 декември 2015, 12:39 часа

Американски психолози назоваха основния фактор, който в повечето случай кара хората да отслабват или да поддържат физиологично приемлива маса, пише EurekAlert!

Учените отбелязват, че емоционалната привързаност към храната, свързана с нейното възприятие като част от семейната и културната традиция, а не към елемента на системата за възнаграждение след стресови ситуации, в 90% от случаите помага да се избегне преяждане.

Психолозите препоръчват да се води личен дневник, в който да се фиксират количеството и качеството на приеманата храна, както и съпътстващото при това настроение. Също така специалистите съветват да се разграничи употребата на продукти, предизвикващи приятни емоции, от тези, които са свързани с преяждане.

В последния случай учените препоръчват да се направи опит за разбиране на психологическите причини, каращи човека да употребява такива продукти. Според експертите това може да облекчи групите за подкрепа и психолозите.

Национално допитвате, проведено в САЩ, е показало, че 31% от американците смятат липсата на физически упражнения за главно препятствие за загубата на тегло, 26% - неправилното хранене, 17% - нездравословния начин на живот, 12% - недостига на време, и едва 10% посочват психологически фактори.

Десетки милиони граждани на САЩ ежегодно след Рождество се събират да отслабват. Както показва статистиката, успех постигат едва 5% от тях, повечето от които променят своето психологическо отношение към храната.

Изследването сочи, че за загубата на тегло и неговата нормализация в дългосрочна перспектива е достатъчна адекватна оценка на причините за преяждането, докато строгите диети и повишената физическа активност могат да са само допълнителни стимули на този процес.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес