Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фурми - как влияят на кръвната захар и холестерола

22 октомври 2024, 20:05 часа

Знаете ли, че фурмите са толкова здравословни, че са почти задължителни в менюто ни? А фактът, че са и сладки и вкусни, работи в тяхна полза. Всичко, което е необходимо, е да приемате три фурми всеки ден. Ето какво ще се случи с тялото ви:

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Вашите кости ще бъдат по-здрави

Минералите в сушените плодове (фосфор, калий, калций и магнезий) укрепват костите и се борят срещу заболявания като остеопороза.

Метаболизмът ще работи като часовник

Фибрите са необходими за метаболизма. Предотвратяват запек, метеоризъм и всичко, което пречи на нормалното функциониране на червата. Доказано е, че хората, които ги консумират редовно, нямат проблеми с метаболизма. Този плод почиства токсините, мазнините и подобрява храносмилането. Фурмите също предпазват червата от вредни бактерии. Хората, които консумират фурми, имат добри бактерии в тях, които предотвратяват рак на дебелото черво.

Ще забравите за стреса и депресията

Фурмите съдържат витамин В6, който помага на тялото да създаде хормона на щастието серотонин, който подобрява здравето на мозъка и регулира настроението, а норепинефринът се бори със стреса. Ниското ниво на витамин B6 е пряко свързано с депресията и колкото повече приемаме в организма, толкова по-добре ще се чувстваме както физически, така и психически.

Ще кипите от енергия

Фурмите са богати на фибри, калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, което ги прави перфектната закуска. Те осигуряват прилив на енергия благодарение на естествените захари (фруктоза и глюкоза).

Сърцето ви ще ви благодари

Проучванията показват, че фурмите намаляват нивата на триглицеридите и намаляват оксидативния стрес, които са рискови фактори за сърдечни заболявания. Те са богат източник на калий, който понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт.

LDL или лошият холестерол може лесно да се лекува с тази храна. Те също така почистват кръвоносните съдове и предпазват мазнините от прилепване към сърцето и причиняване на кръвни съсиреци. Включването на фурми в малки количества в ежедневната ви диета може да ви помогне да поддържате здравословно ниво на холестерола. Фурмите не съдържат холестерол и много малко мазнини. Фурмите също могат да помогнат за предотвратяване на инсулти, атеросклероза и високо кръвно налягане.

Фурмите не съдържат мазнини и холестерол. Фурмите съдържат витамини и минерали като цинк, калий, калций, фосфор и магнезий, които подхранват тялото. Цинкът помага за производството на инсулин, докато магнезият служи за регулиране на кръвната захар. Така че, ако искате да хапнете нещо здравословно, като същевременно поддържате холестерола си под контрол, помислете за добавяне на фурми към вашата диета. От 2 до 3  фурми на ден са достатъчни за вашето здраве. Не забравяйте, че тъй като имат добавено количество захар, не трябва да прекалявате с тях, тъй като това може да доведе до високи нива на кръвната захар, което е опасно за хора страдащи от диабет.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Полезни за хора страдащите от алергии

Яденето на фурми има благоприятен ефект при сезонен алергичен ринит, тоест облекчава симптомите на алергия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес